Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Πέταξαν» τους πρόσφυγες στο δρόμο

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Πέταξαν τους πρόσφυγες στο δρόμο στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Υπεύθυνοι γι’ αυτό το χάλι, ο ΔΟΜ και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο δρόμο κοιμούνται εδώ και μέρες 26 μετανάστες, ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Είναι αυτοί που ξέμειναν στη χώρα μας, λόγω προβλημάτων που είχαν με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και δεν μπόρεσαν να φύγουν στο εξωτερικό, όπως προβλεπόταν, ενώ οι υπόλοιποι από τους συνολικά 250 που φιλοξενούνταν στο ξενοδοχείο «Ηλιόχαρη» έχουν ήδη φύγει.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που εδρεύει στον Άλιμο, σταμάτησε να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα στέγασης και σίτισης των συγκεκριμένων μεταναστών εδώ και εβδομάδες, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου να τους κόψει το νερό και το ρεύμα, προκειμένου να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το χώρο του.

Οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους κι έστησαν σκηνές, όπου εκεί ζουν όλο αυτό το διάστημα με τις οικογένειές τους, σαν τα ζώα.

Ο δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων – Περαχώρας, κάνει απέλπιδες προσπάθειες να βρει μια βιώσιμη λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Αν δεν μπορέσουν να φύγουν για το εξωτερικό, τουλάχιστον να μετεγκατασταθούν σε κάποιες δομές, όπου θα τους παρέχονται τα στοιχειώδη, φαγητό, νερό, στέγη, ηλεκτρικό και τουαλέτες, έως βρεθεί κάποτε και γι’ αυτούς μια οριστική λύση.

Μέχρι στιγμής συναντούν την παγερή αδιαφορία, τόσο του ΔΟΜ, όσο και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα οποία θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Δεν φτάνει όμως αυτό, αλλά προσπαθούν με φτηνές, αλλά και επικίνδυνες δικαιολογίες να καλύψουν την ανεπάρκειά τους.

Εκτός από ορισμένες οικογένειες όπου κάποιο μέλος τους δεν έχει διαβατήριο και προσπαθούν να βρουν μια λύση, ανάμεσά στους υπόλοιπους, υπάρχουν και δυο τρεις ενήλικες οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή τους στον ISIS.

Μα αν συμβαίνει στ’ αλήθεια κάτι τέτοιο, θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, καλά φυλασσόμενο, έως ότου διασταυρωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και όχι να περιφέρονται ελεύθεροι στους δρόμους των πόλεων σαν τουρίστες.

Αν πράγματι είναι μέλη του ISIS, περιμένουν οι αρχές, να δράσουν πρώτα και μετά να παρέμβουν; Τότε θα είναι αργά.

Όσο για το ΔΟΜ, είναι ώρα να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με τη δράση αυτού του οργανισμού, που αναλαμβάνει την ευθύνη για τους πρόσφυγες, μέχρι την ολοκλήρωση ενός προγράμματος. Κι αν αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι τέλους, τι γίνεται;

Παρατάει τον κόσμο στο έλεος του Θεού; Αυτοί οι 26 άνθρωποι κόστιζαν τόσο πολύ που δεν αντέχανε το βάρος της δαπάνης σε ένα τέτοιο οργανισμό; Ξέμειναν από λεφτά; Ας ξεκινήσει ο διαχειριστικός έλεγχος να δουν που ξοδεύτηκε αυτός ο πακτωλός χρημάτων που τους δόθηκε.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι τη σίτιση των 26 πεταμένων προσφύγων στο δρόμο, την έχει αναλάβει μια Ιταλική ΜΚΟ που έχει εγκατασταθεί στην Κόρινθο.

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή