Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πλήρες υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου

Η ΕΣΕΕ έθεσε στον Υπουργό Ανάπτυξης όλα τα θέματα ευθύνης του για τα σοβαρά προβλήματα του εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
 
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, συνοδευόμενου από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και Μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ Νίκο Μανεσιώτη και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη, με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου, στον οποίο παρεδόθη πλήρες υπόμνημα με πρόσφατες έρευνες, θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν έντονα το εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Τα κυριότερα σημεία του υπομνήματος αναφέρονται στη παραγωγική λειτουργία της αγοράς, στη πάταξη του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου, στους κανόνες για το υπαίθριο εμπόριο, στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, το προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, την περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση στις πηγές ρευστότητας και την ανάγκη σύστασης αναπτυξιακής τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην συνάντηση αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, η μη λειτουργία του νέου νόμου μέχρι τώρα και η σημερινή έκδοση της από καιρού αναμενόμενης Υπουργικής Απόφασης.

Από την ΕΣΕΕ παρουσιάστηκαν στον κ. Υπουργό στοιχεία που δείχνουν ότι, ενώ η αγορά του Δήμου Αθηναίων έχει ήδη πλήρως απελευθερωθεί από το νόμο, εντούτοις τα καταστήματα επί ένα και πλέον μήνα περίπου, δεν ανοίγουν, κάτι που επιβεβαιώνει την πάγια θέση μας, η οποία συμπίπτει απόλυτα με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Άλλα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν περιλάμβαναν την επί θύραις τροποποίηση του καθεστώτος για το νόμιμο υπαίθριο εμπόριο και την ευρύτερη ανάγκη περιορισμού και ελέγχου του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, καθώς και την πορεία υλοποίησης της υποδομής για την εφαρμογή του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Ν. 4469/2017.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τελευταία παράμετρο της συνάντησης, αυτήν της πενιχρής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων της αγοράς, που προκαλεί έντονο προβληματισμό και εύλογες απορίες από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμοι προς απορρόφηση πόροι, αλλά και χρήσιμα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας.

Το κυριότερο από αυτά είναι η δημιουργία μίας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με τραπεζικές, εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες καθώς και μικροδάνεια για τις ΜμΕ. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν οι δομές των συνεταιριστικών Τραπεζών ή να παίξει αυτό το ρόλο το ΕΤΕΑΝ, με αντίστοιχη μετατροπή των σκοπών του.  

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον κ. Υπουργό την άμεση ένταξη του εμπορίου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, από τα οποία κακώς εξαιρέθηκε μέχρι σήμερα. Τα κονδύλια των 3,6 δις ευρώ του ΕΣΠΑ 2014-20 για την επιχειρηματικότητα, εάν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τις επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό και αντικείμενο δραστηριότητας τις εξαγωγές προϊόντων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.
Αντικείμενο συζήτησης απετέλεσε και η επικείμενη έναρξη της υποχρεωτικής τήρησης μηχανημάτων POS από όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ ξεκαθάρισε ότι το εμπόριο δεν ζητάει ούτε εξαιρέσεις, ούτε παρατάσεις, απλά ζήτησε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών να εξασφαλίσουν ότι οι Τράπεζες θα είναι συνεπείς ως προς την εμπρόθεσμη παράδοση των συγκεκριμένων μηχανημάτων στις επιχειρήσεις.  Ένα αίτημα που έθεσε η Συνομοσπονδία προς τον κ. Υπουργό είναι να μην τιμωρούνται οι επιχειρήσεις εκείνες που ενώ έχουν καταθέσει την αίτησή τους προς την Τράπεζα εμπρόθεσμα, εντέλει και χωρίς δική τους υπαιτιότητα, δεν παρέλαβαν το μηχάνημά τους εντός του Ιουλίου.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν στην αντοχή και δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επέμειναν στην ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον στήριξης τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε μικρομεσαίες επενδύσεις και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:
«Μετά από δική μας πρωτοβουλία, συναντήσαμε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, ώστε να ενημερωθεί για τις θέσεις μας και να συζητήσει μαζί μας τα κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωση της εμπορικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η ΕΣΕΕ καθ´ όλη τη διάρκεια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, αναζητά επίμονα από την ελληνική Κυβέρνηση και επίμονα προτείνει στον κάθε Υπουργό Ανάπτυξης με τις τεκμηριωμένες θέσεις της, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενεργειών που θα αποτελεί την αναγκαία εθνική πολιτική της Χώρας μας για τις ΜμΕ, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δυστυχώς, έχουμε πολλά ανοικτά θέματα, αλλά ελπίζουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο και μία διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα εκάστοτε προαπαιτούμενα και να δημιουργήσουμε από κοινού τα απαραίτητα στηρίγματα, για το μέλλον της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας. Γι’ αυτό, οι Έλληνες έμποροι ως  παραδοσιακή μεσαία τάξη θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά και όχι πίσω, θέλουμε λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης δίπλα μας και όχι απέναντί μας».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή