Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ποδηλατοδρομία αύριο στο κέντρο της Λάρισας

Ποδηλατοδρομία μη αγωνιστικού χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Λάρισα στο  πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και διοργανώνεται από το Δήμο Λαρισαίων ασφάλεια», Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο «Πηνειός» και τον Ποδηλατικό Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας.

Η ποδηλατοδρομία θα ξεκινήσει στις 6 από την Κεντρική Πλατεία της Λάρισας και θα πραγματοποιηθεί σε ποδηλατοδρόμους και  σε δρόμους στους οποίους θα κατασκευαστούν, το επόμενο διάστημα,  ποδηλατόδρομοι , στο πλαίσιο των έργων για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Αναλυτικά, η διαδρομή που θα ακολουθήσει η ποδηλατοδρομία είναι η εξής :

  • Κεντρική Πλατεία – Μεγάλου Αλεξάνδρου – Ηλιοδώρου – Ρούσβελτ – Ιουστινιανού – Σεφέρη – Αγιάς – 31ης Αυγούστου – Βενιζέλου – Α’ Αρχαίο Θέατρο (Στάση για ανασύνταξη) – Κυκλικός κόμβος – Γρ. Λαμπράκη – Δεξιά κάθοδος στον Πηνειό – Ποτάμι (Βόρεια πλευρά) μέχρι τη Λαγού – Γέφυρα – Ποτάμι (Νότια πλευρά) – Λιμανάκι – Γεωργιάδου – Βενιζέλου – Α’ Αρχαίο Θέατρο – Παπαναστασίου – Κεντρική πλατεία.

Για τη συμμετοχή στην ποδηλατοδρομία είναι απαραίτητη η χρήση κράνους, καθώς βασικός σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας της ασφάλειας κατά την χρήση του ποδηλάτου.

Στον τερματισμό θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες στην ποδηλατοδρομία και θα γίνει κλήρωση δώρων (ποδήλατα, κράνη, κ.ά.).

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων από σήμερα Τετάρτη εως και την Πέμπτη πραγματοποιείται έκθεση ποδηλάτων από την ORIENT BIKES και ενημέρωση για θέματα συντήρησης και ασφάλειας τόσο του ποδηλάτου όσο και του αναβάτη.

«Πρωτοπορεί η Λάρισα στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας»

Εντωμεταύ, το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο ημερίδα με θέμα: «Εβδομάδα Κινητικότητας, Δράσεις για το Κλίμα και την Ενέργεια».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ Α.Ε. καθώς ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στην πρωτοβουλία “Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια” στο πλαίσιο της οποίας καταρτίζεται Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ).

Το παρόν στην ημερίδα έδωσε ο Νίκος Χιωτάκης πρόεδρος ΠΕΤΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο οποίος εξήρε το έργο του δήμου Λαρισαίων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Λαρισαίων είναι από τους πρώτους Δήμους σε επίπεδο υλοποίησης σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Συμμετέχουμε, τόνισε ο κ. Χιωτάκης,  με το σύμφωνο των δημάρχων, μια συμφωνία που έχουν κάνει οι περισσότερες και οι πιο ευαισθητοποιημένες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου όσον αφορά την μείωση του αερίου θερμοκηπίου. Πρέπει οι τοπικές αρχές να βάλουν και εκείνες τις δυνάμεις τους έτσι ώστε η κλιματική αλλαγή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο τους πολίτες μέχρι τον στόχο που έχει μπει το 2030. Και χαιρόμαστε πολύ που ο δήμος Λαρισαίων είναι από αυτούς που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και μάλιστα εργάζονται πολύ εντατικά γι’ αυτό.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γ. Σούλτης, τόνισε  τα εξής: «Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στις εκδηλώσεις που κάνουμε για την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην ασφαλή ποδηλασία και στην ασφαλή πεζή μετακίνηση. Η ημερίδα γίνεται σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ που είναι το επιστημονικό ινστιτούτο της ΚΕΔΕ με την οποία συνεργαζόμαστε στα πλαίσια του συμφώνου των δημάρχων. Θεωρώ ότι στη Λάρισα αυτή την στιγμή γίνονται σημαντικά έργα σε σχέση με την βιώσιμη κινητικότητα. Η Λάρισα είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που έχει προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Σε ότι αφορά το σύμφωνο των δημάρχων, εδώ και 3 χρόνια  γίνονται οι καταγραφές και τηρούμε  τους όρους και τις συμφωνίες που χρειάζονται έτσι ώστε μέσα σε κάποια χρόνια να πιάσει τους δείκτες για τους αέριους ρύπους η πόλη. Πιστεύω ότι είναι μια σημαντική διοργάνωση και αυτή και οι υπόλοιπες με αποκορύφωση την Κυριακή που θα κλείσουμε το κέντρο της Λάρισας για την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο».»

Δράσεις για παιδιά στην Πλατεία Ταχυδρομείου

Τέλος, το απόγευμα της Τρίτης, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για παιδια στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας με τίτλο «Let’s Cycle with road safety rules.» Η δράση οργανώθηκε από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Λαρισαίων

 

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων

 

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

18.30 – 20:30, Οδός Κούμα

TOUR d’ Europe via Larissa! – Εξωτερική δράση του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας για παιδιά δημοτικού

Ελάτε να περπατήσουμε στην Ευρώπη ακολουθώντας τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς του πεζού και γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Ποιος είναι ο καλύτερος ευρωπαίος πολίτης?  Ποιος θα πάρει το δίπλωμα κυκλοφορίας πεζού;

 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

10:00 – 12:00, Οδός Βενιζέλου μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

«Περπατώντας στην άγνωστη Λάρισα…» Ανοιχτή ξενάγηση από τη «Νόον Έγνω».

Ένας ανοιχτός περίπατος στο ιστορικό κέντρο! Ελάτε να ανακαλύψουμε άγνωστες ιστορίες και μυστικά της πόλης και των ανθρώπων σε μια πόλη 8.000 χρόνων!

Προαιρετικά: καπέλο, άνετα  παπούτσια και νερό.

 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Την Κυριακή κλείνει το κέντρο για τα αυτοκίνητα: Ηρώων Πολυτεχνείου (όριο) – Παναγούλη (όριο) – Παπαναστασίου – Γεωργιάδου (όριο) από 10:00 π.μ έως 14:00 μ.μ. Στην περιοχή που περικλείεται από τις παραπάνω οδούς δεν θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων για τη συγκεκριμένη περίοδο.

 

11.00 – 13.00 «Μουσικές στο δρόμο»

Τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα Bad Monkeys, Mortiz και Blues Trackers θα πλαισιώσουν τις δράσεις της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο

10:00, Οδός Βενιζέλου μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Πεζοπορία με τίτλο «Μαθαίνω να περπατώ με ασφάλεια»

Κατά την διαδρομή προσέχουμε τις πινακίδες σήμανσης, τα φανάρια, τις διαβάσεις πεζών κτλ.

10:00 – 14:00, «Παιχνίδια στο δρόμο»

Οδός Κύπρου & Παπαναστασίου

Ping pong για όλους, από το Σύλλογο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΔΥΝΑΜΗ ΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Οδός Βενιζέλου, μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο

Σκάκι ανοιχτού χώρου, από το Σύλλογο Σκακιστών Λάρισας

 

10:00 – 14:00, «Τέχνη στο δρόμο – Project Ζέβρα»

Δημιουργική ζωγραφική σε διαβάσεις πεζών και ράμπες πρόσβασης: Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση πεζών και οδηγών πάνω σε θέματα οδικής συμπεριφοράς. Η διαγράμμιση διαβάσεων πεζών, μέσα από μια καλλιτεχνική οπτική, θα γίνει σε 5 επιλεγμένες θέσεις (Βενιζέλου & Ερμού, Βενιζέλου και Ολύμπου, Πατρόκλου & Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κύπρου & Ερμού, Παπαναστασίου & Κουμουνδούρου).

 

10:00 – 14:00 και  17:00 – 21:00, Κεντρική πλατεία

Έκθεση φωτογραφίας “Safe walking and cycling – Περπατώ, ποδηλατώ με ασφάλεια”, Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή