Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΠΟΕΔΗΝ: φιάσκο η προκήρυξη για τις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ

Για προκήρυξη φιάσκο από την Κυβέρνηση κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ, σχολιάζοντας την πρόσφατη σχετική ανακοίνωση για την στελέχωση των τοπικών μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και λόγω έλλειψης ιατρών οι ΤΟΜΥ θα μετατραπούν σε Κέντρα Εξυπηρέτησης ασθενών, κάτι σαν τα Κ.Ε.Π.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Τα ‘κανε «ρόιδο» η κυβέρνηση στη Δημόσια Υγεία. Άνθρακες ο θησαυρός με το νέο ΕΣΥ. Το νέο ή παλιό ΕΣΥ δεν συμμαζεύεται με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας και με προσωπικό από κοινοτικά κονδύλια. Διορθώνεται με αύξηση των δαπανών για την υγεία και προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Ας αφήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια οι Υπουργοί Υγείας και ας λειτουργήσουν με ασφάλεια τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας, καθώς επίσης και τα 6 Κέντρα Υγείας φαντάσματα.

Μετά την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ είπαν ότι τα 6 Κέντρα Υγείας φαντάσματα θα λειτουργήσουν με την προκήρυξη στελέχωσης των Το.Μ.Υ. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά οι ίδιοι ως γιατροί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από ειδικευμένους γιατρούς για την στελέχωση των Το.Μ.Υ.  Ως εκ τούτου τα Κέντρα Υγείας θα συνεχίσουν να παραμένουν κτίρια κουφάρια και ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους τζάμπα. Ο θεός να βάλει του χέρι του για τους ασθενείς (όχι βέβαια ο Μαραντόνα για τον Μαδούρο).

Από χθες γίνονται αιτήσεις στην προκήρυξη φιάσκο της κυβέρνησης 2.868 θέσεων για την στελέχωση των Το.Μ.Υ. διετείς συμβάσεις με κοινοτικά κονδύλια. Η κυβέρνηση μεγαλώνει τον στρατό συμβασιούχων σε ομηρία στο Δημόσιο για ψηφοθηρικούς λόγους. Σπρώχνει τη λήξη των συμβάσεων τέλους και μετά το έτος 2018  για να υφαρπάξει την ψήφο τους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Δεν ενδιαφέρεται να λύσει προβλήματα στη Δημόσια υγεία, αλλά να κρατάει όσο πιο πολύ κόσμο μπορεί στο χέρι.

Η προκήρυξη 2.868 θέσεων περιλαμβάνει 956 θέσεις ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Γενικής Ιατρικής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ελλείψει Γενικών Ιατρών οι θέσεις θα καλυφθούν με Ιατρούς ειδικότητας Παθολογίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Επίσης περιλαμβάνει 239 θέσεις ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Παιδιάτρων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας άνεργος Γενικός Ιατρός όλοι εργάζονται σε Περιφερειακά ή Πολυδύναμα Ιατρεία της χώρας (προηγούνται των Αγροτικών Ιατρών στις συνεχείς προκηρύξεις που γίνονται για την κάλυψη των Περιφερειακών και Πολυδύναμων ιατρείων) για πέντε έτη και μετά από κρίση γίνονται μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ. Αμείβονται με το μισθό του Επιμελητή Β’ (1.200 έως 1.300 ευρώ το μήνα) και επίσης λαμβάνουν άλλα 600€ κατά μέσο όρο από εφημερίες κάθε μήνα.

Πώς λοιπόν θα αφήσουν τις σίγουρες θέσεις που κατέχουν σήμερα στα Περιφερειακά και Πολυδύναμα Ιατρεία για να κάνουν αίτηση πρόσληψης με διετείς συμβάσεις στελέχωσης των Το.Μ.Υ. με 1.200€ το μήνα αφού θα λαμβάνουν μόνο το μισθό του Επιμελητή Β; Επίσης ελάχιστοι έως καθόλου Παθολόγοι και Παιδίατροι θα κάνουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το έτος 2014 με το Ν. 4238 παραιτήθηκαν 4.000 γιατροί από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη πλήρους απασχόλησης μεταξύ αυτών και πολλοί Παιδίατροι και Παθολόγοι επειδή κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ παραίτησης και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ. Επέλεξαν την παραίτηση και τα Ιδιωτικά τους ιατρεία από το ΠΕΔΥ αν και σήμερα θα ήταν Διευθυντές Ιατροί του ΕΣΥ ή Επιμελητές Α΄.

Τώρα γιατί να επιλέξουν να κάνουν αίτηση για την στελέχωση των Το.Μ.Υ. με διετείς συμβάσεις πλήρους και  αποκλειστικής απασχόλησης (δηλαδή να κλείσουν τα ιατρεία τους) και με το μισθό του Επιμελητή Β’ (1.200€ το μήνα);

Γι’ αυτό σήμερα 30 Δήμοι της χώρας δεν έχουν κανένα ειδικευμένο ιατρό στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη (ούτε συμβεβλημένο με τον  ΕΟΠΥΥ), 145 Δήμοι δεν έχουν Καρδιολόγο, 115 Δήμοι δεν έχουν Γυναικολόγο και 75 Δήμοι δεν έχουν Παιδίατρο. Η κυβέρνηση λοιπόν θα συστήσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας με τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας σε ομηρία με διετείς συμβάσεις χωρίς γιατρούς.

Οι εν λόγω Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) θα μετατραπούν σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Ασθενών (Κ.Ε.Α.), όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το μόνο που θα κάνουν είναι να δίνουν πληροφορίες στους ασθενείς για τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση θα βαφτίσει τα Πολυδύναμα, τα Περιφερειακά Ιατρεία και πολλές Υγειονομικές Μονάδες του πρώην ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας ως Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.).

Την Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα εξακολουθήσουν να την πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες, επειδή τα βιβλιάρια ασθενείας παίζουν διακοσμητικό ρόλο. Οι ώρες αναμονής και ταλαιπωρίας για τους ασθενείς θα εξακολουθήσουν να είναι ατελείωτες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή