Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ποιοι επώνυμοι διάλεξαν τη Ριτσώνα για το «τέλος» τους

Μερικοί μόνο από τους επώνυμους που τελευταία τους επιθυμία ήταν η αποτέφρωσή τους και αυτό μπόρεσε να γίνει εδώ, στη χώρα μας, στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας ήταν ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος που αποτεφρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος τον Μάρτιο του 2020, ο συγγραφέας και διανοούμενος Περικλής Κοροβέσης τον περασμένο Απρίλιο, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Πιαντές τον Απρίλιο του 2020, η αγωνίστρια κατά των Γερμανών κατακτητών Δανάη Μωραΐτου τον Νοέμβριο του 2019, ο ποιητής, γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης τον Ιούνιο του 2020, ο γνωστός εκδότης Σαμουήλ Γαβριηλίδης, η ψυχή των εκδόσεων Γαβριηλίδης, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο 30χρονος δημοσιογράφος Αναστάσιος –Ευάγγελος Δαφνής τον Μάιο του 2020 και το μέλος του «Ρήγα Φεραίου» και στέλεχος της Αριστεράς Σάκης Τσούκας το  Φεβρουάριο.

Όλοι αυτοί δεν χρειάστηκε να «μεταναστεύσουν» στη Βουλγαρία, όπως γινόταν στο παρελθόν, ως και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Χιλιάδες ήταν οι οικογένειες  που εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στη θλίψη τους, έπρεπε να βρουν και τρόπο να μεταφέρουν τη σορό του εκλιπόντος σε γειτονική χώρα για να αποτεφρωθεί. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απέκτησε Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και αυτό έγινε μόλις πέρσι.  Ύστερα από πολλές δεκαετίες αγώνων και προσπαθειών, αλλά και διαδοχικών τροποποιήσεων  της νομοθεσίας, το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών δημιουργήθηκε στη Ριτσώνα της Ευβοίας.

 «Η αποτέφρωση των νεκρών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον χριστιανικό κόσμο, δηλαδή στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τα ποσοστά αυτών που επιλέγουν την αποτέφρωση αντί της ταφής, σε μερικές από αυτές τις χώρες, είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία. Η λειτουργία του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στη χώρα μας αποτελεί ιστορικό γεγονός» σημείωσε ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή