Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πολυπολιτισμική γιορτή στο 5ο  Γυμνάσιο Τρικάλων

Εκδήλωση με θέμα τις διαφορετικές κουλτούρες που συνυπάρχουν στη σχολική κοινότητα, διοργανώθηκε στο 5ο  Γυμνάσιο Τρικάλων την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΡΟΜΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8η Απριλίου) συνιστά μια μέρα αφύπνισης και διεκδικήσεων από τους Ρομά όλου του κόσμου και συμβάλλει στην ένταξη, την ενσωμάτωση και την ενδυνάμωση των κοινοτήτων των Ελλήνων Ρομά, φέρνοντάς τους σε επαφή με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, προβάλλοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Η σχολική γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων στόχο είχε να αναδείξει τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία όλου του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου. Αρχικά, την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Σμιξιώτη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ημέρας και τονίζοντας ότι όλοι μας  ίσως ερχόμαστε από διαφορετικούς τόπους, μιλάμε διαφορετικές ντοπιολαλιές ή και γλώσσες, έχουμε διαφορετικά ήθη, έθιμα, παραδόσεις ωστόσο όλα αυτά αποτελούν μία ευκαιρία για αμοιβαίο σεβασμό, αποδοχή και αρμονική συνύπαρξη». Στη συνέχεια η κ. Μπαλογιάννη έκανε μια  αναδρομή στην πορεία των Ρομά, στις προσπάθειες διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους και έδωσε  έμφαση στο γεγονός πως μέσα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για τη συμπερίληψη αυτής της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.

Όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου  ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, (Καραγκούνηδες, Χασιώτες, Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι, Ρομά, «Ξένοι», συνεργάστηκαν για αυτή τη γιορτή και κυριάρχησε μεταξύ τους μια αμοιβαία κατανόηση, αναγνώριση και αποδοχή. Οι μαθητές/τριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους δημιούργησαν αφίσες, τραγούδησαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια όλων των ιδιαίτερων πολιτισμών και τέλος παρουσίασαν χαρακτηριστικούς χορούς. Στο τέλος όλη η κοινότητα μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί ενώθηκαν και χόρεψαν όλοι μαζί αποδεικνύοντας πως το τραγούδι και ο χορός ενώνει τους ανθρώπους και τους φέρνει πιο κοντά και καταργεί περιθωριοποιήσεις και αποκλεισμούς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Μπαντής, ο διαμεσολαβητής των Ρομά κ. Πάσσιος, εκπρόσωποι  Πολιτιστιστικών Συλλόγων, Γονείς, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της περιοχής.

Το σχολείο συγχαίρει όλους τους μαθητές/τριες που συμμετείχαν με πραγματικό ζήλο στις δράσεις, και βοήθησαν  από τη μεριά τους στην ανάπτυξη συμπεριφορών και στάσεων αποδοχής και συμπερίληψης.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς κ. Μόσχοβο, κ. Μιχαήλ, κ. Βράντζα και κ. Βακουφτσή και οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Τέλος συγχαίρουμε  και ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς κ. Βασιλική Γώγου, κ. Ευγενία Καραγκούνη, κ. Ιωάννα Κονταλή και κ. Ουρανία Μπαλογιάννη οι οποίες σχεδίασαν, οργάνωσαν, συντόνισαν τις δράσεις,  ενέπνευσαν τους μαθητές/τριες ώστε να γίνουν δημιουργικοί και δραστήριοι στην εκπαιδευτική διαδικασία και έγειραν θετικά συναισθήματα τα οποία  συμβάλλουν καθοριστικά στην κοινωνικο – ψυχογνωστική ανάπτυξη των μαθητών/τριών μας.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή