Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πόσα πληρώνουν οι Έλληνες το μήνα στο σούπερ μάρκετ

Απελπισμένοι παραμένουν οι καταναλωτές, βλέποντας τις αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς το κύμα ακρίβειας έχει «σαρώσει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεγάλο μέρος χρημάτων κάθε νοικοκυριού πλέον δαπανάται μηνιαίως στην αγορά τροφίμων. Συγκεκριμένα με βάση την έρευνα, υπολογίζεται ότι ένα μέσο νοικοκυριό ξοδεύει 324 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, από 255 ευρώ που ξόδευε προηγουμένως, ήτοι αύξηση 27%.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα ποσό που ανέρχεται κοντά σε έναν βασικό μισθό τον μήνα και είναι χαρακτηριστικό της «πίεσης» που ασκείται στους καταναλωτές.

Ασταμάτητο το «ράλι» των αυξήσεων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 25% αυξήθηκαν οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα αυγά τον Ιανουάριο του 2023 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, ενώ στα έλαια αυξήθηκαν κατά 23,1%.

Αντίστοιχα, οι τιμές στα κρέατα αυξήθηκαν 19,3%, στο ψωμί και τα δημητριακά 18,6% και στα λαχανικά 10,9%.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους οι διαφορές είναι μεγάλες στις τιμές των προϊόντων που φτάνουν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρουν στο OPEN, «θέλαμε να πληρωθούμε το γιαουρτάκι 1 ευρώ και η τιμή στο σούπερ μάρκετ έφτανε στα 1,80 με το ΦΠΑ. Το κέρδος του σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν 60 λεπτά».

Aντίστροφη μέτρηση για την «ανάσα» του Market Pass

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους για την ψηφιακή κάρτα αγορών ή την πίστωση του ποσού που δικαιούνται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να μπουν στη σχετική πλατφόρμα για να κάνουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 15 Μαρτίου. Όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τα τεχνικά θέματα που υπήρξαν ξεπεράστηκαν.

«Την Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την κάρτα αγορών, έτσι ώστε για το εξάμηνο που θα ακολουθήσει να έχουμε εξομάλυνση της αύξησης στα βασικά τρόφιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το Market Pass θα έχει διάρκεια έξι μηνών, δηλαδή, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Το μέτρο αυτό προβλέπει μία ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών, που θα δίνεται είτε μέσω ψηφιακής κάρτας αγορών στα κινητά, είτε θα κατατίθεται μειωμένη (80%) στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Οι δικαιούχοι του Market Pass

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού, το οποίο ενδέχεται να αποτελείται από συζύγους ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Η πλατφόρμα θα ανοίξει την άλλη βδομάδα ωστόσο οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, όπως είχε γίνει και με το Fuel Pass.

Η πλατφόρμα ανοίγει:
-Αρχικά, τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
-Στη συνέχεια τα ΑΦΜ σε 2 και 3
-Μετά σε 4 και 5,
-Ακολουθούν σε 6 και 7,
-Τέλος, σε 8 και 9.

Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να μπείτε εδώ.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή