Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματογνώμονας του δυστυχήματος των Τεμπών μιλάει στο Trikalanews.gr

Στις μέχρι τώρα έρευνες και στα στοιχεία που προβληματίζουν αναφέρεται ο μηχανολόγος – μηχανικός Κώστας Λακαφώσης

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν ήταν απλά μια «κακιά στιγμή» και σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί με αυτόν τον τρόπο. Το αποτύπωμα που έχει αφήσει σε κάθε περιοχή που θρήνησε θύματα και γενικότερα σε όλη τη χώρα, είναι ένα αίσθημα αξεπέραστου συλλογικού πένθους για 57 θύματα, αλλά και δεκάδες τραυματίες, οι συγγενείς των οποίων αναζητούν την αλήθεια για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την πολύνεκρη τραγωδία.

Όσα αποκαλύφθηκαν για τη λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών στη χώρα μας, οδηγούν σε ένα δεδομένο: δεν μπορεί η υπόθεση να αντιμετωπίζεται ως τροχαίο δυστύχημα.

Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που οι συγγενείς των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, αλλά και πολλών τραυματιών απευθύνθηκαν σε πραγματογνώμονες ώστε να μπορέσουν να έχουν όλες τις απαντήσεις.

Όπως έγινε και με τον Κώστα Λακαφώση ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων και ο οποίος μίλησε στο Trikalanews.gr για την εξέλιξη των ερευνών που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέχρι να σχηματιστεί πλήρη εικόνα των συνθηκών που επικράτησαν στο δυστύχημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λακαφώσης χωρίς να μπορεί βέβαια να προβεί σε πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει, είναι ότι εκτός των άλλων το ενδιαφέρον της έρευνας στρέφεται στη φωτιά που προκλήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση και τα υλικά που μπορεί να την πυροδότησαν. Η αναζήτηση στοιχείων στρέφεται τόσο στο επιβατικό τρένο όσο και στην εμπορική αμαξοστοιχία ενώ κάθε μαρτυρία εξετάζεται προσεκτικά ώστε να σχηματιστεί πλήρης εικόνα του λόγου θανάτου των θυμάτων που μπορεί να προέκυψε από τη σύγκρουση, μπορεί και από τη φωτιά που προκλήθηκε.

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα βέβαια είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με ένα αεροπορικό δυστύχημα όπου οι θέσεις των επιβαινόντων είναι συγκεκριμένες και κατ’ όνομα, στο τρένο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο με τους επιβάτες να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα από βαγόνι σε βαγόνι.

Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται μια προσπάθεια συγκέντρωσης και της παραμικρής λεπτομέρειας που μπορεί να δώσει στοιχεία για την ακριβή θέση τόσο των θανόντων όσο και των επιβιωσάντων οι οποίοι μπορούν με τις μαρτυρίες τους να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της έρευνας.

Επίσης, έχουν ζητηθεί υλικά όπως οπτικοακουστικά από σταθμούς που σταδιακά δίνονται ώστε και αυτά να συνεισφέρουν στο σχηματισμό ενός ασφαλούς πορίσματος.

Ο κ. Λακαφώσης, εκτιμά ότι η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί ακόμη ένα με δύο μήνες, ενώ οι εκλογές όπως τόνισε, την καθυστερούν μοιραία μιας και οι υπηρεσίες κινούνται πλέον με χαμηλές ταχύτητες όσον αφορά στην ανταπόκριση απέναντι στα αιτήματα της έρευνας.

Ζητούμενο λοιπόν παραμένει από όλους μας, να μην ξεχαστεί η υπόθεση και να μην υποτιμηθεί η σοβαρότητά της. Πολλώ μάλλον όταν καθημερινά διαπιστώνουμε και από το ρεπορτάζ το πλήθος προβλημάτων των σιδηροδρομικών συνδέσεων.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή