Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρόγραμμα αστυνομικής διαμεσολάβησης και συνεργασίας με Ρομά στον Δήμο Τρικκαίων

Την πρώτη άτυπη αλλά ουσιαστική συνάντηση κοινωνικών εταιρειών με αντικείμενο την Αστυνομική Διαμεσολάβηση σε οικισμούς Ρομά των Τρικάλων, πραγματοποίησαν οι κοινωνικοί φορείς που στηρίζουν ή υλοποιούν το νέο αυτό πρόγραμμα.
Ο Δήμος Τρικκαίων μέσω της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας και του Κέντρου Κοινότητας, τα στελέχη του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και της τοπικής Αστυνομίας, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των τρικαλινών Ρομά συναντήθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022.

Η Αστυνομική Διαμεσολάβηση αφορά στην εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού σε θέματα κοινωνικής διαμεσολάβησης και προληπτικής ασφάλειας, σε περιοχές με μεγάλες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις Ρομά, με σκοπό την ανάδειξη και την πιλοτική δοκιμή εργαλείων αστυνομικής – προληπτικής διαμεσολάβησης.

Επομένως στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, στόχος ήταν το να αναπτυχθεί διάλογος με αφετηρία την κοινή εμπειρία προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων μη Ρομά και Ρομά.
Επίσης, το να δημιουργηθεί ένα ισχυρό συνεργατικό πλέγμα με όρους ισότητας, αμοιβαίου σεβασμού και δημοκρατίας, προκειμένου επιτευχθεί συνέργεια σε δράσεις για την ασφάλεια της πόλης, την κοινωνική ένταξη των συμπολιτών Ρομά και την προαγωγή της ειρηνικής και αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία των δράσεων που αφορούν στους Ρομά, όπως η συγκεκριμένη, υπενθυμίζοντας παραλλήλως πολλαπλές παρεμβάσεις του Δήμου Τρικκαίων. Επεσήμανε, δε, το στοιχείο της συνεργασίας με τους τρικαλινούς Ρομά, που αποτελεί μια κατάκτηση για την τοπική κοινωνία.

Τους/τις παρευρισκόμενους/ες καλωσόρισε ο εκτελών χρέη Αστυνομικού Υποδιευθυντή Τρικάλων και υπεύθυνος του ΚΕΜΕΑ στα Τρίκαλα κ. Δημ. Μήτραινας, αναφερόμενος στους σκοπούς της δράσης.

Αυτοί συμπυκνώνονται σε ερευνητικές δράσεις, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, διεξαγωγή δράσεων, δοκιμές στο πεδίο και αξιολόγηση των επιπτώσεων της παρέμβασης.
Με τους τρόπους αυτούς, επιδιώκεται η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, η δημιουργία πρόσφορου εδάφους για προώθηση κοινωνικού διαλόγου και η διαχείριση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά.

«Εργαλεία» αποτελούν, η αμοιβαία ευαισθητοποίηση, η αλληλοκατανόηση και η συλλειτουργία των τοπικών κοινωνιών, των Ρομά και των στελεχών «πρώτης γραμμής» υπηρεσιών Προστασίας του Πολίτη.

Το ΚΕΜΕΑ  είναι συντονιστής του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργου με τίτλο «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Συντηρητικής Εκπαίδευσης Αστυνομικού Προσωπικού σε θέματα Κοινωνικής Διαμεσολάβησης και Προληπτικής Ασφάλειας, σε επιλεγμένες περιοχές – στόχους της χώρας με σημαντικές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις Ρομά»
 Το έργο υλοποιείται από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κι από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δ. Τρικκαίων Νίκος Σακκάς και ο τ. αντιδήμαρχος Γ. Ζιώγας.

Δήμος Τρικκαίων

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή