Πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας

Για 6 μήνες θα επιδοτούνται πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη στο πλαίσιο του νέου προγράμματος – μαμούθ που στοχεύει στην δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Η επιδότηση θα αφορά νέους μισθωτούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, ενώ το πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Έξτρα κίνητρα θα υπάρχουν στο πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η πρόσληψή τους θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως.

Το πρόγραμμα εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως θεσμοθετείται άμεσα. Το «πακέτο» των εισφορών που θα καλυφθούν με επιδότηση ανέρχεται στο 39,66% για το 2020 και στο 36,66% για το 2021. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε δυο παραδείγματα: Για μία νέα  πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ, η ρύθμιση μεταφράζεται σε κέρδος 2.821 ευρώ στο 6μηνο και για τις δύο πλευρές, δηλαδή αθροιστικά για εργαζόμενο και εργοδότη. Αντίστοιχα για μισθό 1.200 ευρώ, η επιδότηση στο 6μηνο αγγίζει περίπου τα 4.000 ευρώ

Συνεργασία – Αναστολές

Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται η επέκταση του προγράμματος «Συν – Εργασία» έως 31 Δεκεμβρίου 2020, που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από μια εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτούνται πλέον κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη έως 10/8.

Παράλληλα, το μέτρο των αναστολών παρατείνεται και για το Οκτώβριο σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους:

 • Εστίασης
 • Μεταφορών
 • Τουρισμού εποχικής ή μη λειτουργίας
 • Αθλητισμού
 • Πολιτισμού

Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους. Οι συμβάσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή έως 31 Οκτωβρίου. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές είχαν επεκταθεί χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Καλλιτέχνες – Ξεναγοί

Θεσπίζεται επίσης οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Ειδικότερα, στην ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα μπαίνουν για το διάστημα από 1.9.2020 έως 31.10.2020:

 • Καλλιτέχνες, δημιουργοί που είναι εγγεγραμμένοι έως την 15η Οκτωβρίου 2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο σύστημα «Εργάνη».
 • Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
 • Οι τουριστικοί συνοδοί, καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν εντός του 2019 από τη διετούς φοίτησης σχολή ξεναγών και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.

Εποχικό επίδομα ανεργίας

Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Μειώνεται, δηλαδή, ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το ειδικό επίδομα ανεργίας που δίδεται για 3 μήνες και 5 ημέρες, ώστε χιλιάδες εποχικοί να διασώσουν το εισόδημα του χειμώνα.

Επιδοματα ανεργίας

Με υπουργική απόφαση αναμένεται να δίνεται νέα δίμηνη παράταση για επιδοματούχους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

 • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – 798,5 € προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – 720 €
 • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – 400 €

ΕΘΝΟΣ©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή