Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Χιλιάδες αιτήσεις για στεγαστικά που δεν «βρίσκουν»… ακίνητα!

Χαμός έχει γίνει με το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου», στο οποίο είχε βασίσει η κυβέρνηση μεγάλο μέρος των ελπίδων της ώστε να γίνει περισσότερο αρεστή στους ψηφοφόρους λίγο πριν εκλογές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να «γυρίσει» το κλίμα και υπόσχεται να διπλασιάσει τους δικαιούχους, διότι παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων που τελικά δεν εγκρίθηκαν, ενώ κάλυπταν τις προϋποθέσεις. Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προτίθεται να διπλασιάσει στους 20.000 τους δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Ήδη οι οι αιτήσεις στις τράπεζες των νέων ηλικίας από 25 ετών έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας αγγίζουν τις 20.000, το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν ακίνητα που να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα.

Τέτοια ακίνητα είναι δύσκολο να βρεθούν στις δηµοφιλείς περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων, εκτός κι αν πρόκειται για κτίρια της δεκαετίας του ’60 και του ’70 και οι ενδιαφερόµενοι αναζητούν διαµερίσµατα µικρής επιφανείας, της τάξεως των 50-65 τ.µ.

Αν, αντιθέτως, τα προς απόκτηση διαµερίσµατα πρόκειται να στεγάσουν µια νέα οικογένεια, τριµελή ή τετραµελή, τότε οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να στραφούν προς άλλες περιοχές της Αττικής, όπως το κέντρο της Αθήνας ή τα δυτικά προάστια, όπου είναι περισσότερες οι επιλογές διαµερισµάτων επιφανείας 80-100 τ.µ. που πληρούν τα κριτήρια του προγράµµατος.

Στα σηµεία αυτά είναι εφικτή η ανεύρεση κατοικιών 72 τ.µ. και 115 τ.µ. κατά µέσον όρο, ακόµη κι αν οι ενδιαφερόµενοι επιλέξουν ακίνητα της τάξεως των 150.000 ευρώ, που θεωρείται και πιο εύλογο ποσό δεδοµένης της οικονοµικής επιφανείας των περισσοτέρων ενδιαφεροµένων. Αν, πάντως, επιλέξουν να εξαντλήσουν το όριο των 200.000 ευρώ που επιδοτείται, είναι εφικτή η αγορά 125 τ.µ. στους Αµπελοκήπους, 137 τ.µ. στα Εξάρχεια, 117 τ.µ. στην Αγία Παρασκευή ή 166 τ.µ. στο Περιστέρι. Ασφαλώς τα παραπάνω αφορούν ακίνητα µεγάλης ηλικίας, συνήθως άνω των 30-40 ετών.

Τα στοιχεία προκύπτουν µε βάση πραγµατικές τιµές που έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγµατοποιήθηκαν το 2022 µέσω του δικτύου µεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς. Με λίγα λόγια, όποιος επιθυμεί να αγοράσει καινούριο σπίτι θα πρέπει να κινηθεί σε λιγότερο δηµοφιλείς περιοχές, όπως π.χ. Κάτω Πατήσια, Σεπόλια, Ζωγράφου, Γαλάτσι και Νέα Φιλαδέλφεια.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή