Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Το Βαρούσι στα πόδια μας

Αν και βροχερή ημέρα δε πτοηθήκαμε. Εμείς οι μαθητές ων τάξεων Δ, Ε, ΣΤ μαζί με τους αγαπημένους μας δασκάλους, ξεκινήσαμε πρωί πρωί κι ανηφορήσαμε στον λόφο του προφήτη Ηλία, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου -Τρικκαίων.

Μας περίμενα ευγενικοί άνθρωποι μας ξενάγησαν. Το πρόγραμμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν η παλιά συνοικία της πόλης το «Βαρούσι».

Αρχικά μας ενημέρωσαν για τη συνοικία πως δημιουργήθηκε από ποιους, τον χώρο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου κάτω από το βυζαντινό κάστρο περιμετρικά, τα κτίρια, τις εκκλησιές τα σπίτια τους δρόμους.

Στη συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες πήραμε ένα χάρτη που είχε αναλυτικά στοιχεία με αριθμούς για τα παραπάνω και κατηφορίσαμε στην παλιά πόλη ….

Είδαμε τα υπέροχα αρχοντικά, με τα χαγιάτια, τις εσωτερικές αυλές που σήμερα άλλα ανακαινισμένα στέκουν και είναι γεμάτα ζωή κι άλλα μένουν στη φθορά του χρόνου , αναζητώντας κι εκείνα κάποιον να τα στηρίξει και να τα προστατεύσει.

Παρατηρήσαμε τις εκκλησιές που είναι πολύ παλιές όπως αυτή του Αγίου Δημητρίου (η παλιότερη), των Αγίων Αναργύρων κι άλλες. Μας έκανε εντύπωση ότι, για ένα μικρό χώρο σχετικά υπήρχαν πολλές εκκλησίες.

Μας εντυπωσίασαν οι δρόμοι που είναι στενοί αλλά και το περίεργο « άναρχο» ρυμοτομικό στοιχείο που έχει η συνοικία.

Καταλάβαμε ότι το Βαρούσι είναι η ζωή και η ιστορία της πόλης μας για εκατοντάδες χρόνια, ειδικότερα στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

Το σπίτι της μας άνοιξε η κυρία Τζένη Βαρδούλη και την ευχαριστούμε πολύ, για να δούμε την εσωτερική αυλή αλλά κι το εσωτερικό ενός σπιτιού, που χρονολογείται από εκείνη την εποχή.

Ήταν μια ιδιαίτερη και μοναδική εμπειρία, ειδικά το ψάξιμο στον χάρτη των σημείων των δρόμων, των σπιτιών και εκκλησιών.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων για την ωραία ξενάγηση-ενημέρωση που μας έκαναν.

Η ομάδα του 13ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή