Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Προγράμματα κατάρτισης: Στο «περίμενε» χρόνια οι πληρωμές Τρικαλινών συμμετεχόντων

Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων και συμμετεχόντων σε σεμινάρια κατάρτισης επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ που κάνουν ακόμα και επτά χρόνια να λάβουν τα χρήματα από προγράμματα κατάρτισης που συμμετείχαν ανάμεσά τους και αρκετοί Τρικαλινοί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα ήταν τα μοναδικά εν μέσω πανδημίας που δεν έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης με αποτέλεσμα να διακοπούν.

Ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, βρέθηκε σήμερα το πρωί στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε για το ζήτημα.

Ο ίδιος «αποτίναξε» κάθε ευθύνη από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και την έριξε στους φορείς, που όπως είπε, αργούν να στείλουν τα στοιχεία των καταρτιζόμενων εγκαίρως. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, το 91% των προγραμμάτων έχει πληρωθεί.

Όσον αφορά τα προγράμματα ΛΑΕΚ, ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε, πως με νομοθετική ρύθμιση, έπαψαν να λειτουργούν στις 31 Δεκεμβρίου 2022, καθώς η ήταν περίπλοκη η διαδικασία διεξαγωγής του.

«Το ΛΑΕΚ είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων όχι ανέργων. Δεν είναι ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, χρηματοδοτείται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και το διαχειρίζονται οι κοινωνικοί εταίροι μαζί με τον ΟΑΕΔ. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν είναι πλήρους ευθύνης του ΟΑΕΔ. Το ΛΑΕΚ είναι ένα πολύ δύσκολο, δαιδαλώδες πρόγραμμα το οποίο δεν είναι σωστά σχεδιασμένο και εδώ και χρόνια έχει προβλήματα. Το 91 % των προγραμμάτων μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί», είπε αρχικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Έχουν υλοποιηθεί γύρω στα 5.000 προγράμματα και για τα 4.649 έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για αποπληρωμή οι φορείς και από αυτά που ελέγξαμε ότι όλα είναι σωστά, έχουν πληρωθεί 4.240, δηλαδή το 91% των προγραμμάτων της τελευταίας 3ετίας. Πρέπει να μας υποβάλουν τα δικαιολογητικά οι φορείς για να δούμε πόσοι έχουν πληρωθεί και πόσοι περιμένουν», συμπλήρωσε.

«Επειδή πρόκειται για δημόσιο χρήμα, προφανώς δεν μπορεί ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ να εκταμιεύσει δημόσιο χρήμα χωρίς δικαιολογητικά από τα ΚΕΚ. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε εμείς κάποιον ιδιωτικό φορέα χωρίς να έχει υποβάλει δικαιολογητικά. Οι φορείς δεν κάνουν αιτήσεις αποπληρωμής και έτσι δεν μπορούν να πληρωθούν οι συμμετέχοντες», δήλωσε στη συνέχεια.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή