Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Προκαταβολές για το βαμβάκι και το καλαμπόκι στα Τρίκαλα για τις ζημιές από τον «Ιανό»

Το αργότερο ως την ερχόμενη Δευτέρα θα καταβληθούν στους Τρικαλινούς αγρότες οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στις καλλιέργειες που υπέστησαν 100% ζημία από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», ενώ θα εξοφληθούν οι αποζημιώσεις για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

Οι προκαταβολές ανέρχονται σε 100 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι, 110 ευρώ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι και 30 ευρώ ανά στρέμμα για τη μηδική. Συνολικά, το ποσό που θα δοθεί στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 24,5 εκατ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο θα καταβληθούν άμεσα στο 100% της  αξίας τους και ανέρχονται και για τις δυο Περιφέρειες σε 1.600.000 ευρώ.

Όπως ορίζει η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή και την εισήγηση της οποίας έκανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, ο ΕΛΓΑ υπολογίζει για πρώτη φορά την αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς τη μείωση κατά 20% όπως υπολογιζόταν προηγουμένως.

Όσον αφορά την φυτική παραγωγή, προτεραιότητα στην καταβολή των προκαταβολών δίνεται  στους πληγέντες παραγωγούς στα αγροτεμάχια των οποίων σημειώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, οι καλλιέργειες ήταν προ της συγκομιδής και οι αγρότες έχασαν το σύνολο της παραγωγής τους. Για το ζωικό κεφάλαιο θα δοθεί αποζημίωση σε όλους τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν σημαντικές ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο τους και τα υπέδειξαν στα κλιμάκια των ελεγκτών του ΕΛΓΑ.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή