Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρόσληψη κτηνιάτρων για την πρόληψη της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισηγήθηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019, την άμεση πρόσληψη 46 Κτηνιάτρων ΠΕ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του ενός έτους, με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων ή απροόπτων κινδύνων  σχετικών με την «προστασία της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως αυτολεξεί αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Ο κύριος Βορίδης διευκρίνισε τις συνέπειες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων τονίζοντας ότι αυτή αφορά μόνο στο ζωικό κεφάλαιο και ότι σε καμία περιοχή της Ελλάδος δεν εντοπίστηκαν κρούσματά της για τεθεί σε συναγερμό.

Αιτιολόγησε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αναφέροντας ότι περιστατικά της εν λόγω νόσου βρέθηκαν λίγο βορειότερα από την Ελλάδα, δηλαδή στην χώρα της Βουλγαρίας.

Εν συνεχεία, κατέστησε σαφές ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα προς ένταση των ελέγχων και ενημέρωση των χοιροτρόφων για τα πρωτόκολλα διαχείρισης, ενώ συμπλήρωσε πως η μόνη επιθυμία είναι να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της Ελλάδας από την συγκεκριμένη νόσο.

Επιπρόσθετα, υποστήριξε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι υπάρχει ήδη έτοιμο το σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο και θα υπογράψει, μετά την έγκριση της τροπολογίας, με την κατανομή των κτηνιάτρων σε όλες στις Περιφέρειες που είναι απολύτως αναγκαίοι, αλλά και με τα κριτήρια, τον τρόπο, τη μοριοδότηση, τις αρμοδιότητες και όλες τις λεπτομέρειες για την πρόσληψή τους.

Ως προς την αμεσότητα εφαρμογής της διάταξης ο κ. Βορίδης τόνισε ότι επιθυμεί την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά την τουριστική περίοδο, αφού υπάρχει πίεση την συγκεκριμένη περίοδο, ενώ η μετάδοση της νόσου επιτυγχάνεται όχι μόνο μέσω των ζώων, αλλά και μέσω των τροφίμων και συνεπώς, ανάγκη υπάρχει να ελεγχθούν και αυτά. Κατέληξε στο ότι «το υπάρχον προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου και των αντιστοίχων υπηρεσιών των Περιφερειών, δεν επαρκεί για την  αυξημένη επαγρύπνηση που απαιτείται».

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή