Προσοχή, γιατί η βλακεία σκοτώνει

Άρθρο Κρικόρ Τσακιτζιάν

Από το Σάββατο 10 Αυγούστου η χώρα, έστω και με καθυστέρηση αρκετών ετών, κατάφερε να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να θέσει σε λειτουργία το μηχανισμό προειδοποίησης εκτάκτων αναγκών, το γνωστό σε όλη την Ευρώπη τηλεφωνικό αριθμό 112, αλλά άγνωστο μέχρι πρότινος για τη χώρα μας.

Αν αυτός ο αριθμός λειτουργούσε πριν από ένα χρόνο, ίσως είχαμε θρηνήσει λιγότερα θύματα από τα συνολικά 104 που κάηκαν και πνίγηκαν στο Μάτι.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το είπε και το έκανε πράξη, κάτι που φάνηκε πως μπορούσε εύκολα να έχει συμβεί και επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άγνωστο γιατί, δεν επιχειρήθηκε ποτέ, με όλες τις τραγικές συνέπειες που ζήσαμε στην Αττική τον περασμένο Ιούλιο.

Στις 10 Αυγούστου έγινε η πρώτη επίσημη δοκιμή του συστήματος προειδοποίησης 112, με μαζική αποστολή sms σε όλους τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονταν σε κόκκινο συναγερμό λόγω καύσωνα. Η αποστολή των μηνυμάτων συνοδευόταν από ένα έντονο ηχητικό μήνυμα, προκειμένου να κινήσει το ενδιαφέρον των παραληπτών να το ανοίξουν και να το διαβάσουν, γιατί αντίστοιχα μηνύματα θα σταλούν σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα που θα συνοδεύονται από φυσικές καταστροφές.

Κάποιοι ενοχλήθηκαν από την ένταση του ηχητικού μηνύματος και άλλοι από τη συχνότητα αποστολής των επαναλαμβανόμενων μηνυμάτων που έλαβαν στο κινητό τους.

Άρχισαν να γράφουν στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χλευαστικά σχόλια για την πολλαπλή αποστολή μηνυμάτων, μέχρι διαμαρτυρίες προς τους αρμοδίους για την ένταση της ηχητικής προειδοποίησης, με προτροπή να την χαμηλώσουν.

Μα αγαπητοί και αγαπητές που σπεύσατε με τόση ελαφρότητα να κατακρίνετε το οτιδήποτε, η ένταση πρέπει να είναι τρομακτική, για να σας κινήσει το ενδιαφέρον να ανοίξετε το μήνυμα και να το διαβάσετε και να μη νομίσετε πως σας στέλνει μήνυμα κάποιος φίλος ή κάποια εταιρεία τηλεπωλήσεων, αλλά η Πολιτική Προστασία και αφορά στην προστασία της ζωή σας. Από την άλλη πρέπει να το ακούσουν ακόμα και οι ηλικιωμένοι και οι βαρήκοοι. Όσο για την επανάληψη, καλά κάνουν, γιατί πρέπει να είναι βέβαιοι πως αν δεν ακούσατε το ένα μήνυμα, θα ακούσετε το επόμενο ή το μεθεπόμενο. Δεν σας κάνουν καψώνι, προσπαθούν να σας προειδοποιήσουν για να σωθεί η ζωή η δική σας και των παιδιών σας. Μην τα παίρνετε όλα στην πλάκα. Μάθετε επιτέλους πως δεν προσφέρονται ακόμα και τα πιο σοβαρά πράγματα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και διαδικτυακό χαβαλέ.

Η ελαφρότητα του Facebook, πρέπει να έχει και ένα όριο. Δεν μπορεί να βρίσκει πρόσφορο έδαφος η κάθε ανοησία και να διακινείται αναπαράγοντας την άποψη του κάθε αδαούς, ως εξυπνασκίστικη ατάκα και να συμπαρασύρει τον κόσμο σε καταστάσεις που μπορεί να κοστίσουν ακριβά και πάνω απ’ όλα σε ανθρώπινες ζωές.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι η βλακεία σκοτώνει.©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή