Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρόσθετο χαράτσι 700.000€ στους Καρδιτσιώτες μέσω Δημοτικών Τελών

Η Δημοτική αρχή πιστή στη φιλοσοφία της να κάνει το άσπρο μαύρο προσπαθεί να μας πείσει ότι με την απόφαση για τα δημοτικά τέλη υπάρχει ελάφρυνση των Δημοτών και όχι ΜΕΓΑΛΗ επιβάρυνση που δίκαια χαρακτηρίζεται ως “χαράτσι”.

Ένα “χαράτσι” που επιβάλλεται την πιο ακατάλληλη στιγμή που οι δημότες βιώνουν σωρευτικά τις συνέπειες της πανδημίας και της πλημμύρας, για τις οποίες συνέπειες της πλημμύρας η Δημοτική Αρχή, με την αδράνειά της, έχει τεράστιες ευθύνες.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω απλά γιατί αυτή η επιβάρυνση είναι η μεγαλύτερη που υφίστανται οι δημότες από την ίδρυση του Δήμου.Κατά τη διάρκεια της θητείας μας ως Δημοτική αρχή, εισηγηθήκαμε στην ΚΕΔΕ να υπάρχει η δυνατότητα των πολιτών να δηλώνουν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των οικιών και των επαγγελματικών στεγών χωρίς να επιβάλλεται πρόστιμο 5 ετών στα Δημοτικά τέλη. Στη συνέχεια αυτή η πρόταση νομοθετήθηκε και τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Στο Δήμο Καρδίτσας δηλώθηκαν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα της τάξης του 40 % που θα φέρουν επιπλέον έσοδα 1.340.000 € ετησίως.

Τι έπρεπε να κάνει η Δημοτική αρχή;

Να προβεί σε μειώσεις ώστε το 2021 να εισπράξει τα ίδια χρήματα που εισέπραξε το 2020 καθόσον τα Δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτική Υπηρεσία και τα τελευταία χρόνια είναι ισοσκελισμένα τα έσοδα με τα έξοδα. Με απλά λόγια να κάνει μειώσεις συνολικού ύψους 1.340.000 €.

Τί έκανε η Δημοτική αρχή;

Προέβη σε μειώσεις 273.000 € στις οικίες και 342.000 € στις επαγγελματικές στέγες. Σύνολο μειώσεων 615.000 €.Με μια απλή αφαίρεση καταλαβαίνει και ο πιο αδαής ότι τα επιπλέον έσοδα θα είναι 725.000 €.Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε παρόμοια αύξηση εσόδων στο Δήμο Καρδίτσας. Η Δημοτική αρχή θέλοντας να καλύψει την σπάταλη πολιτική της με διορισμούς ημετέρων, δαπάνες προβολής και εντυπωσιασμού, μετακινήσεις κ.λπ. βάζει χέρι στην τσέπη των δημοτών.

Αντί λοιπόν να καθορίσει τιμή τελών 1,03 €/τ.μ. που σημειώνουμε ότι είναι μεγαλύτερη και από την πρόταση της Υπηρεσίας – η οποία πάντα προτείνει αυξήσεις για να έχει οικονομική ασφάλεια – να καθορίσει τιμή 0,87€/τ.μ.Με τον τρόπο αυτό θα επιστρέφονταν στους δημότες τα επιπλέον χρήματα που τώρα παρακρατεί η Δημοτική αρχή.

Πόση λοιπόν είναι η διαφορά από το 1,03 που ψήφισε η Δημοτική αρχή μέχρι το 0,87; Είναι 17%. Τόση είναι η κρυφή αύξηση που επιβάλλεται. Αντί λοιπόν να καρπωθούν τα χρήματα αυτά οι συνεπείς δημότες που τόσα χρόνια πλήρωναν αγόγγυστα τα παρακρατεί η δημοτική αρχή.

Στην απάντησή της η Δημοτική αρχή παραδέχεται ότι υπάρχει αύξηση γράφοντας: “Εξάλλου όπως δεσμεύτηκε δημόσια ο Δήμαρχος κ. Τσιάκος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το όποιο οικονομικό πλεόνασμα προκύψει από την αύξηση των δηλωθέντων τετραγωνικών, θα επιστραφεί μέχρι το τελευταίο ευρώ στους δημότες”.

Μα δεν είναι πενταροδεκάρες κε Δήμαρχε. Είναι “χαράτσι”. Είναι αύξηση 17% ή 715.000 €.Προφανώς στο Δημοτικό Συμβούλιο καταψηφίσαμε αυτή την παράλογη αύξηση και προτείναμε να γίνει μείωση τελών σε 0,87 €/τ.μ., ώστε τα έσοδα του 2021 να είναι ίδια με αυτά του 2020.

Για την διασφάλιση ότι η πρότασή μας απηχεί στην πραγματικότητα και δεν περιέχει ίχνος υπερβολής προτείνουμε να αναλάβει τη διαδικασία της τελικής εισήγησης ορκωτός λογιστής. Έτσι οι δημότες θα γνωρίζουν ότι η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων ήταν μία πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι αφορμή να βάλει χέρι στο πορτοφόλι τους ο Δήμος. Το προτείνουμε αν και ξέρουμε εκ των προτέρων ότι αυτή η πρόταση θα πέσει στο κενό. Γιατί η δημοτική αρχή αρέσκεται άλλα να λέει, άλλα να εννοεί και άλλα να πράττει. Κοινώς να ξεγελάει τον συνομιλητή της. Εμείς το γνωρίζαμε, τώρα σιγά σιγά το αντιλαμβάνεται και ο κόσμος.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής τα πράγματα είναι απλά. Ή αποδέχεστε την πρότασή μας ή παραδέχεστε ότι επιβάλλατε το μεγαλύτερο “χαράτσι” από καταβολής Δήμου.

Σωτηρία Μπακαλάκου

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή