Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρόστιμο επειδή παίζεις ξένη μουσική; – Η Λίνα Μενδώνη απαντά για τις «ποσοστώσεις» του ελληνικού τραγουδιού σε ραδιόφωνα και ταινίες

«Στόχος είναι η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι

Πολλά σχόλια έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που δίνει κίνητρα για να ακούγεται περισσότερο το ελληνόφωνο τραγούδι, αλλά θα επιβάλει και πρόστιμα σε όσους παραγωγούς δεν προωθούν ελληνόφωνα- με ελληνικούς στίχους δηλαδή- τραγούδια, για παράδειγμα στο σινεμά.

Αυτή η επιβολή στους δημιουργούς- έστω μέσω κινήτων ή προστίμων- για το τι μουσική θα επιλέγουν, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Αυτή τουλάχιστον είναι η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου που στόχο έχει τη στήριξη των Ελλήνων δημιουργών- λέει η Μενδώνη- και όχι να επιβάλει πρόστιμα ή να υποχρεώσει τους δημιουργούς να εντάσσουν στο έργο τους ελληνικά τραγούδια.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήταν καλεσμένη του Παύλου Τσίμα στον Σκάι.

Στόχος είναι η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Για τους δημόσιους χώρους, το μέτρο αφορά πολύ συγκεκριμμένα σημεία είπε αρχικά η υπουργός. Μόνο τους χώρους αναμονής και τα ασανσέρ.

Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει την πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για υποχρεωτική εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών σε κοινόχρηστους χώρους, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο κάνει λόγο μόνο “για τη μουσική που σε περίπτωση που το θελήσει ο ξενοδόχος ή ο ιδιοκτήτης του τουριστικού καταλύματος να βάλει στους χώρους αναμονής και στους ανελκυστήρες. Να υπάρχει, ουσιαστικά, μια ποσόστωση 45% ελληνόφωνου τραγουδιού ή ελληνικής ορχηστρικής μουσικής”.

“Δηλαδή, είναι ένα πάρα πολύ περιορισμένο χρονικά και χωροταξικά τμήμα της δραστηριότητας που ασκούν τα καταλύματα ή τα ξενοδοχεία. Δεν παρεμβαίνει κανείς ούτε στα καφέ, ούτε στους χώρους εστίασης, ούτε, σε καμία περίπτωση, στα δωμάτια. Είναι πάρα πάρα πολύ ζυγισμένο το πού παρεμβαίνουμε”, σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.

“Για τη μουσική έρχεται τώρα ένα σχέδιο νόμου το οποίο δίνει κίνητρα, ώστε να ενισχύονται τελικά τα πνευματικά δικαιώματα, μέσω των Οργανισμών Είσπραξης Συγγενικών Δικαιωμάτων. Από κει και πέρα όμως δεν ενοχλεί σε τίποτα στην υπόλοιπη επαγγελματική και οικονομική ελευθερία των επιχειρήσεων”, ανέφερε.

Τι γίνεται με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς:

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θέλουν να δίνεται επιπλέον χώρος διαφήμισης σε όσους ραδιοφωνικούς σταθμούς παίζουν περισσότερο ελληνικό τραγούδι.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά πως “αν ένα ραδιόφωνο θέλει να βάλει το ποσοστό αυτό της μουσικής που προτείνουμε, θα έχει περισσότερο διαφημιστικό χρόνο.

Τι προβλέπεται για τις ταινίες

Για τις κινηματογραφικές παράγωγες η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι άφορα τα κίνητρα επιδότησης, αλλά μάλλον δεν είναι αυτή όλη η αλήθεια,. Γιατί όταν ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας της διάβασε απόσπασμα από το νομοσχέδιο, έδωσε άλλη απάντηση από το γενικό… “δεν αλλάζει τίποτα”.

Παύλος Τσίμας: Διαβάζω επί λέξει τι λέει η πρόταση, ότι “οι ελληνικές οπτικοακουστικές και κινηματογραφικές ταινίες που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο υποχρεούνται να ενσωματώνουν ελληνόφωνο τραγούδι ή ορχηστρική μουσική απόδοση ελληνόφωνου τραγουδιού σε ελάχιστο ποσοστό 70%”.

Λ.Μ.: Ναι, και αυτό το έχουμε βγάλει στη διαβούλευση και το ποσοστό είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε. Από την άλλη πλευρά, λάβετε υπόψη ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για να χρηματοδοτήσει μια ταινία ζητά ελληνική ιθαγένεια! Εδώ, δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε παραγωγή, είναι παραγωγή την οποία επιχορηγεί, δηλαδή εντέλει χρηματοδοτεί το κράτος και ο φορολογούμενος Έλληνας. Επομένως ό,τι αφορά στην ελληνική δημιουργία και στην ελληνική γλώσσα, οφείλουμε ως πολιτιστικό αγαθό να το προστατεύσουμε.

“Η διαβούλευση είναι ανοιχτή και θα παραμείνει μέχρι τις 14 Μαρτίου”, πρόσθεσε η κ. Μενδώνη. Σε όλα τα σχέδια νόμου, που, τουλάχιστον, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει καταθέσει από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, είναι δεδομένο, και το ξέρουν όλοι, ότι λαμβάνουμε υπόψη τη διαβούλευση. Δεν την κάνουμε για λόγους τυπικούς, γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε”, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.

thetoc.gr

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή