Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πρόταση Αβραμόπουλου για μείωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα του Δήμου Μετεώρων

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξης της προσεχούς Παρασκευής ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης και υποψήφιος Δήμαρχος Μετεώρων, Λευτέρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος έθεσε το θέμα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα του Δήμου Μετεώρων, καθόσον οι νέες τιμές που ορίστηκαν για το 2022 είναι διπλάσιες των πραγματικών αξιών.

Στο έγγραφο που κατέθεσε μάλιστα στην προηγούμενη συνεδρίαση τονίζει ότι η προθεσμία εκπνέει στο τέλος του έτους και οι ενέργειες πρέπει να γίνουν τάχιστα, διότι τα οφέλη των δημοτών θα είναι πολλαπλά.

Ειδικότερα, το άρθρο 34 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση «ανοίγει παράθυρο» για διορθώσεις προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός σχεδίου πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να υποβάλλουν τεκμηριωμένες με βάση πραγματικά στοιχεία ενστάσεις για το ύψος των τιμών της εφορίας από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με εξπρές διαδικασίες σε αναπροσαρμογές των τιμών σε περιοχές που υπερβαίνουν τις πραγματικές, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών σε δεκάδες φόρους, τέλη και επιδόματα, καθώς στις περιοχές που θα μειωθούν οι τιμές ζώνης θα επανυπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ανάλογα με το εύρος των μειώσεων να διευρυνθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που λαμβάνουν ειδικά κοινωνικά επιδόματα, δεδομένου ότι η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας αποτελεί βασικό κριτήριο για τους δικαιούχους.

• «Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από 1.12.2022 έως και 31.12.2022 της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων.

• Είναι γεγονός ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

• Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία που ίσως δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων.

• Ο καθορισμός τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές, διότι οι τιμές εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία.

• Επιπλέον, η αξία της περιουσίας, όπως διαμορφώνεται βάσει αυτών, αποτελεί προϋπόθεση χορήγησης διάφορων κοινωνικών παροχών από το κράτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες με υπέρμετρη φορολογία και αφετέρου να στερούνται ενισχύσεων και παροχών, που υπό κανονικές συνθήκες δικαιούνται».

TRIKALA NEWS
Author: TRIKALA NEWS

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή