Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Προτεραιότητα η προστασία της υγείας των Τρικαλινών για τον Αδαμάντιο Μπουρδάκη

Οι οδηγίες του γιατρού – διευθυντή ΕΣΥ και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου για την πρόληψη νοσημάτων από τρόφιμα και νερό

Στο επίκεντρο της προσοχής του παθολόγου και διευθυντή ΕΣΥ Αδαμάντιου Μπουρδάκη παραμένουν τα ζητήματα υγείας τόσο των πλημμυροπαθών όσο και του γενικού πληθυσμού μετά τις πλημμύρες.

Στην κατεύθυνση της πρόληψης επισημαίνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθούμε αυτό το δύσκολο διάστημα δίνοντας τις παρακάτων οδηγίες προς όλους.

Οδηγίες για την πρόληψη νοσημάτων από τρόφιμα και νερό

Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα

  • Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.
  • Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (π.χ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια

  • Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.
  • Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.
  • Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα

Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων

  • Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά.
  • Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.
  • Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.

Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

  • Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.
  • Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
  • Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0 βαθμοί Κελσίου.
  • Διατηρούμε ζεστό το μαγειρεμένο φαγητό μέχρι να καταναλωθεί.

Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 μέρες.

Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.

Καταναλώνουμε πάντα ασφαλές νερό

Στην περίπτωση που ενημερωθούμε ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε το νερό :

  • Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό
  • Εναλλακτικά, βράζουμε το νερό πριν από την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
  • Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό
  • Αποθηκεύουμε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
  • Καταναλώνουμε 2-3 λίτρα νερού/ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:  Πλένουμε τα χέρια μας πριν τον χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα, ενώ πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή