Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ψάχνουν πιθανούς λογαριασμούς των Καϊλή -Τζόρτζι στον Παναμά

Τα ίχνη του χρήματος, που ενδεχομένως φτάνουν μέχρι τον Παναμά και μπορεί να έχουν σχέση με το Qatargate, αναζητά ο Έλληνας επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με επείγον έγγραφό του ο πρόεδρος της Αρχής ζητά να ενημερωθεί από τον ομόλογό του στον Παναμά εάν έχουν μεταφερθεί εμβάσματα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ σε λογαριασμούς, που ενδεχομένως έχουν ανοιχθεί στο όνομα του ζεύγους Εύας Καιλή – Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω έγγραφο απεστάλη από τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πριν από δύο ημέρες στις Αρχές του Παναμά, στο πλαίσιο των συντονισμένων ερευνών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, για τη διερεύνηση κάθε πληροφορίας που αφορά σε οικονομικά δεδομένα και μπορεί να έχουν σχέση με την υπόθεση η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών, όχι μόνο για τις βελγικές, αλλά και τις ελληνικές αρχές.

Αμφισβητεί τη γνησιότητα των τραπεζικών εγγράφων ο Δημητρακόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Εύας Καϊλή, έχει αμφισβητήσει από την αρχή τη γνησιότητα των επίμαχων τραπεζικών εγγράφων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει, μέσω της Αρχής για το Ξέπλυμα, τον έλεγχο των συγκεκριμένων εγγράφων, αρνούμενος ότι έχει οποιαδήποτε σχέση η εντολέας του.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, οι Αρχές του Κατάρ είχαν καταθέσει σε τράπεζα του Παναμά 30 εκατομμύρια ευρώ, 20 για την Εύα Καϊλή και 10 για συγγενικά της πρόσωπα, στις αρχές του 2019.

Τέλος, στο πλαίσιο της δικαστικής συνεργασίας με τις βελγικές Αρχές, παραμονή της συνεδρίασης του αρμόδιου εκεί δικαστικού συμβουλίου, που θα αποφάσιζε για την παράταση της προσωρινής κράτησης της Εύας Καιλή, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης ενημέρωσε, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Βέλγου εισαγγελέα, για τις μέχρι τώρα ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο ίδιος στη χώρα μας.

Δηλαδή, για τη δέσμευση των λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και μελών της οικογένειάς της στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το οικόπεδο επτά στρεμμάτων στην Πάρο.

Τα έγγραφα που «έδειχναν» λογαριασμούς Καϊλή στον Παναμά

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύφθηκε με τα έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ισπανόφωνος λογαριασμός στο Twitter και τα οποία εμφανίζουν την Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της να διατηρούν λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων στον Παναμά.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό «Las Cloacas del Sistema», τα χρήματα αυτά προέρχονταν από κρατική εταιρεία του Κατάρ, που έκανε καταθέσεις στους λογαριασμούς της Εύας Καϊλή, του πατέρα της και της μητέρας της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον ισπανόφωνο λογαριασμό, η ευρωβουλευτής, τον Δεκέμβριο του 2019, έλαβε δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 20.000.000 δολαρίων στην τράπεζα BLADEX OF PANAMA.

Όσον αφορά τον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, ο ισπανόφωνος λογαριασμός αναφέρει ότι, τον Ιανουάριο του 2020, έλαβε συνολικό ποσό 4.000.000 δολαρίων στην ίδια τράπεζα. Και η μητέρα της, Μαρία Ιγνατιάδου – σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή – «έλαβε 4.000.000 δολάρια», επίσης τον Ιανουάριο του 2020.

Τα τρία ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η Εύα Καϊλή

Τα νέα στοιχεία που έφεραν στο φως η βελγική εφημερίδα Le Soir και η ιταλική La Repubblica, αλλάζουν τα δεδομένα, φωτίζοντας παράλληλα τις πιο σκοτεινές πλευρές του σκανδάλου χρηματισμού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Εύα Καϊλή αρνείται  ότι εμπλέκεται και δήλωσε μετανιωμένη που εμπιστεύθηκε «τυφλά» – όπως είπε – τον σύντροφό της.

Ωστόσο, τη θέση της, επιβαρύνουν – εκτός των άλλων – τα μπιμπερό της ανήλικης κόρης της, που βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα, την οποία κλήθηκε από την ίδια να μεταφέρει ο πατέρας της.

Οι νέες αποκαλύψεις θέλουν την Ελληνίδα ευρωβουλευτή να κινητοποιήθηκε το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφύγει την ύπαρξη ενοχοποιητικών στοιχείων στο περιβάλλον της, στοιχεία που υπήρχαν πιθανά στο σπίτι όπου ζούσε με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Κλήθηκε δε να απαντήσει, σε τρία καίρια ερωτήματα:

– Σε ποιον ανήκαν τα λεφτά.
– Γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της.
– Γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει, όταν έμαθε για τη σύλληψη του Τζόρτζι.

Η Εύα Καϊλή φέρεται να είπε ότι βρήκε την επίμαχη βαλίτσα με τις δεσμίδες ευρώ, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο. Μετά από αυτά, όπως εξήγησε στις Αρχές, «τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν με την κόρη μου. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα», δήλωσε και προσέθεσε: «ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου, γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα».

Τι υποστήριξε

Σχετικά με την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν σπίτι της αλλά και στην κατοχή του πατέρα της, τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η υπερασπιστική γραμμή της στηρίχθηκε στο ότι τα χρήματα ήταν του Παντσέρι.

«Άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα επίσης το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι ο σύζυγός μου φύλαγε κάτι στο σπίτι για το παλιό του αφεντικό, τον Αντόνιο Παντσέρι και ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, τον Αντρέα Κοτσολίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Εύα Καϊλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ανέφερε πως η σύντροφός του γνώριζε για τα ποσά. Επιχείρησε, ωστόσο, να την αφήσει έξω από το κύκλωμα. «Η Εύα γνώριζε προφανώς για τα χρηματικά ποσά και την προέλευσή τους αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέλος του δικτύου. Είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω, γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της», είπε ο Τζόρτζι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Soir.

Tο δημοσίευμα την περιγράφει ως «εμφανώς αναστατωμένη» και, όπως αναφέρει, φαίνεται να κατηγορεί τον σύντροφό της για την εμπιστοσύνη που έδειχνε στον Παντσέρι. «Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστευόταν τυφλά τον Αντόνιο (Παντσέρι). Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω κανένα, ούτε καν τον σύντροφό μου», υποστήριξε η Εύα Καϊλή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ανακριτές στάθηκαν και στο γεγονός ότι επιχείρησε να απομακρύνει τα χρήματα από το σπίτι. «Μετά τη σύλληψη του συντρόφου μου, πήγα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί. Κάλεσα λοιπόν τον πατέρα μου ο οποίος ήταν μαζί με το παιδί. Του ζήτησα να έρθει και να πάρει τη βαλίτσα», φέρεται να είπε η ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Σημειώνεται πως η γραμμή άμυνας της Εύας Καϊλή μέχρι τώρα στηρίζεται στη δικαιολογία ότι όσα συνέβησαν ήταν αποτέλεσμα των σκιωδών μηχανορραφιών του Παντσέρι με τον συνεργάτη του και σύντροφό της – μηχανορραφίες, τις οποίες, όπως η ίδια υποστηρίζει, δεν ήθελε να γνωρίζει.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή