Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Η ΝΕΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ”

Γράφει ο Δρ. Κώστα Πατέρας D. Ed., M.Ed., Ph.D.

«Ο Βασιλιάς απέθανε, Ζήτω ο Βασιλιάς». Κάτι ανάλογο θυμίζει η πολιτική του Σουλτάνου της Τουρκίας, που θέλει να ονομαστεί και «Μεγαλοπρεπής» με μεγαλομανία. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία διαλύθηκε εδώ και πολλούς αιώνες. Κι όμως ο σύγχρονος ηγέτης αυτής Ερντογάν, ονειρεύεται την «γαλάζια πατρίδα» και την πλήρη κυριαρχία στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ευτυχώς, η παγκόσμια κοινότητα ξύπνησε και αντέδρασε στις παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.

Δεν μπόρεσε να βρει συμμάχους στην κρυφή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων των δύο αυτών χωρών, είναι παράνομη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο των θαλασσών.

Η Ε.Ε. στήριξε την Ελλάδα στο δίκαιο αίτημά της και καταδίκασε την κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία θέλει να κυριαρχήσει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και για αυτό έκανε και την πρόσφατη εισβολή στη Συρία.

Επιθυμεί επίσης να επιστρέψει στις θάλασσες και να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να πάρει τους υδρογονάνθρακες της, δηλαδή το πετρέλαιο και το αέριο της περιοχής.

Η τρελή αυτή πολιτική του Σουλτάνου Ερντογάν ξεκίνησε από το 2003 και από το 2011 άρχισε τις κρυφές κινήσεις.

Ξεκίνησε από τη Βοσνία, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία και απέτυχε παταγωδώς.

Ο υπερφίαλος εγωισμός του Ερντογάν δεν τον αφήνει σε ησυχία και οι νέο οθωμανικές του φιλοδοξίες παραμένουν άθικτες.

Έτσι χτύπησε στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ονειρεύεται τα πετρέλαια του Αιγαίου και τελευταία έκανε τη συμφωνία της Λιβύης.

Ωστόσο η Τουρκία δεν έχει συμμάχους και έχει απομονωθεί, παρά την επίδειξη της πολεμικής της ισχύος.

Ρώσοι και Αμερικανοί, αλλά και Ευρωπαίοι, είναι αντίθετοι με τις τουρκικές φιλοδοξίες στις θάλασσες, γιατί έχουν και αυτοί τα οικονομικά και στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Όλοι τους δηλώνουν, πως οι γεωτρήσεις τις Τουρκίας στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου είναι παράνομες και η συμφωνία με τη Λιβύη είναι στον αέρα.

Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία θα υπογράψουν αρχές Ιανουαρίου του 2020 συμφωνία για τον αγωγό EAST MED, που θα φέρει αέριο στην Ευρώπη.

Αυτή η κίνηση κατέστρεψε στην πράξη κάθε όνειρο της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου, αφού υπάρχει και η στήριξη των Η.Π.Α.
Οι διπλωματικές κινήσεις του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, σε Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, έφεραν καρπούς. Η δε επίσκεψη του στη Λιβύη, στην Βεγγάζη χθές και η συνάντηση του με την Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ξάφνιασε και σοκάρισε την Άγκυρα.

Μετά από όλα αυτά, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου αφήνει ανοιχτό παράθυρο για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης για το Δίκαιο της θαλάσσης και τα δικαιώματα των νησιών.

Ο δρόμος όμως είναι ακόμα δύσκολος και ανηφορικός και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την απρόβλεπτη εξωτερική τουρκική πολιτική.
Ακόμα και η κίνηση για διώρυγα στον Ελλήσποντο δείχνει την αλαζονεία των Τούρκων αλλά και την αδυναμία τους να ανασυστήσουν την Νέο Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σε ένα πράγμα θα είναι πάντοτε ενωμένοι οι Έλληνες, όταν αγωνίζονται «υπέρ βωμών και εστιών» και αυτό το έχουν αποδείξει διαχρονικά ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά αυτήν την χώρα.

Οι Αυτοκρατορίες κατέρρευσαν αλλά ο Σουλτάνος Ερντογάν λέγει ζήτω οι Αυτοκρατορίες…!

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή