Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ραχήλ Μακρή. Μια συνέντευξη ποταμός

Συνέντευξη στον Κρικόρ Τσακιτζιάν

Μιλάει για όλους και για όλα και κυρίως, για την αριστερή πολιτική Μητσοτάκη και για τη δεξιά στροφή του Τσίπρα.

Όταν συναντάς τη Ραχήλ Μακρή, έστω και για ένα πρωινό καφέ, είναι αδύνατο να μη κάνεις πολιτική συζήτηση μαζί της. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που έπαψε να είναι βουλευτής, διαπιστώνεις ότι ο πολιτικός της λόγος έχει το ίδιο πάθος, με εκείνης της εποχής.

Μ’ ένα καταιγιστικό, χειμαρρώδη, πληθωρικό λόγο, αλλά και αιρετικό λόγο, μιλάει για όλους και για όλα και κατακεραυνώνει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Πολλοί την χαρακτήρισαν δυναμική. Άλλοι με ευκολία την είπαν γραφική ή παραληρηματική, σε μια προσπάθεια να την απαξιώσουν στα μάτια της κοινής γνώμης. Εν μέρει τα κατάφεραν να την  βγάλουν από το παιχνίδι. Η ίδια δηλώνει ακόμα παρούσα και ενεργή.

Ούσα πολιτικό όν, η Ραχήλ Μακρή, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, μπορεί όπως λέει να κάνει ένα διάλειμμα, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει οριστικά, την ενασχόλησή της με τα κοινά. Ακολουθεί την Αριστοτελική άποψη για την πολιτική, ότι δηλαδή η ενασχόληση μαζί της, είναι υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη. Κι εκείνη δηλώνει 100% Ελληνίδα και ως εκ τούτου θεωρεί αδιανόητο να εγκαταλείψει την πολιτική, ειδικά αυτές τις κρίσιμες περιόδους που βιώνει ο τόπος.

Μια απορία που είχα πάντα, ήταν πώς γίνεται να προσπερνούν οι πολιτικοί τις διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων και να μεταπηδούν με τόση ευκολία, από δεξιά κόμματα σε αριστερά και το ανάποδο.

Θα ήθελα να προσδιορίσουμε την πολιτική σας ιδεολογία. Ανήκετε στο δεξιό ή στον αριστερό χώρο;

Ανήκω στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Πολιτεύτηκα και εκλέχτηκα για πρώτη φορά το 2012 με τους ΑΝΕΛ. Με διέγραψε ο Πάνος Καμμένος το 2014 από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Παρέμεινα ανεξάρτητη βουλευτής. Όταν έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας μου πρότεινε να ενταχθώ στα ψηφοδέλτιά του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη υποψήφια. Εκλέχτηκα στο νομό Κοζάνης με ρεκόρ ψήφων. Βγήκα πρώτη βουλευτής όλης της Μακεδονίας.

Τελικά ο Τσίπρας ήταν δεξιός ή Καμμένος αριστερός;

Δεν έχω καταλάβει ακόμα, παλεύω να το βρω. Δεν ήταν διαφορετικοί. Το πρόγραμμα με το οποίο εγώ πολιτεύτηκα το 2012, ήταν η κατάργηση των μνημονίων, η διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και η απαλλαγή της χώρας απ’ όλη αυτή την κατάσταση με το ΔΝΤ, στην οποία μας είχαν βάλει ο Γιώργος Παπανδρέου με την κυβέρνηση Παπαδήμου, εξ’ ου και η αποχώρηση του Καμμένου από τη Ν.Δ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που έφτιαξε τους ΑΝΕΛ.  

Η κατάργηση των μνημονίων δεν έχει αριστερούς και δεξιούς, ούτε και η φτώχεια.

Όμως η άσκηση πολιτικής έχει διαφορές από κόμμα σε κόμμα, δεν είναι έτσι;

Η άσκηση πολιτικής μπορεί να έχει διαφορές, αλλά στη βουλή, κόμματα και βουλευτές υπηρετούν πάνω απ’ όλα τον Ελληνικό λαό, στη βάση του Συντάγματος και του προεκλογικού τους προγράμματος. Όταν έπαψε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ να τα υλοποιεί, τα κατήγγειλα και αποχώρησα. Βλέπετε το Γενάρη του 2015 ο Τσίπρας, ούτε τα μνημόνια κατάργησε, όπως έλεγε, ούτε το χρέος διέγραψε, όπως είχε υποσχεθεί, ούτε τον ΕΝΦΙΑ κατάργησε. Έκανε ακριβώς τα αντίθετα και το χειρότερο ήταν ότι, ενώ υπήρχε ένα συγκλονιστικό ΟΧΙ από τον Ελληνικό λαό, έφερε το μνημόνιο που ο Ελληνικός λαός είχε απορρίψει στις 5 Ιουλίου με το δημοψήφισμα.

Συνεπώς εσείς ταυτίζεστε με την ιδεολογία Βαρουφάκη, που έλεγε ότι δεν συνεργάζεται με τον Τσίπρα γιατί υπέγραψε μνημόνιο;

Όχι δα! Η ιδεολογία Βαρουφάκη είναι ανθελληνική. Μη ξεχνάμε ότι ο Βαρουφάκης ήταν αυτός που υπέγραψε με το Γιάννη Στουρνάρα ως κεντρικό τραπεζίτη, την ανανέωση του δεύτερου μνημονίου, για το οποίο είχε πέσει ο Σαμαράς.

Επίσης όταν ήρθε στη βουλή το θέμα της εξουσιοδότησης της κυβέρνησης Τσίπρα, για να υπογράψει το μνημόνιο τον Ιούλιο του 2015, ο κ. Βαρουφάκης έλειπε στην Αίγινα, γιατί είχε να δει την κόρη του. Όμως με επιστολική ψήφο που δεν δικαιούνταν να προσμετρηθεί και όμως είναι καταχωρημένη στα πρακτικά της βουλής, λέει ότι αν ήταν εκεί θα ψήφιζε ΝΑΙ.

Καταλαβαίνετε γιατί δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ μαζί του.

Μήπως σήμερα σας καλύπτει ο κ. Βελόπουλος και ίσως μαζί του να μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Ο κ. Βελόπουλος έχει ψηφίσει κι αυτός τα μνημόνια. Εγώ δεν τα ψήφισα. Πώς θα γίνει να συνεργαστώ μαζί του; Μάλιστα ήταν εκ των πρώτων που τα ψήφισε, όταν ήταν στον Καρατζαφέρη και στήριζαν μαζί τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε που ξεκίνησε το κακό για τη χώρα το 2009, που μας έστειλαν στην αγκαλιά του ΔΝΤ με πλαστά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Είχατε στη συνέχεια μια στενή συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δεχθήκατε ένα σκληρό πόλεμο και λοιδορηθήκατε και οι δυο σας, από το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ.

Μας λοιδορούσαν με χυδαίο τρόπο. Αυτό ήταν συνηθισμένο. Με τη Ζωή Κωνστατοπούλου ήμασταν δυο νέες κοπέλες που ξεκινήσαμε την ίδια περίοδο την πολιτική μας πορεία. Ήταν έντονη η παρουσία μας στη βουλή. Όταν έγινα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαμε μαζί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής. Εγώ ως μέλος και η Ζωή ως πρόεδρος της επιτροπής. Υποτίθεται για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις Τσίπρα, για κάθαρση της χώρας και να πάνε φυλακή όσοι έκλεψαν δημόσιο χρήμα και πήραν μίζες.

Από εκεί ξεκίνησε το ξύλο σ’ εμάς τις δυο. Κατ’ αρχάς από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ κι ύστερα από τους υπόλοιπους. Το σοκ που είχα υποστεί, ήταν σε εκείνη την περιβόητη σύσκεψη της επιτροπής για το θέμα της Siemens, όπου έλεγε η κυβέρνηση πως ήταν το πρώτο θέμα που θα ξεδιάλυνε και θυμάμαι που ήταν πανικόβλητος ο Φίλης και όταν βγαίναμε από την επιτροπή μας είπε, «λέτε πολλά οι δυο σας, τελειώσατε εσείς».

Αυτά έκαναν οι «δικοί μας». Τους ενοχλήσαμε, γιατί προφανώς δεν ήθελαν να βγουν αυτά τα σκάνδαλα στο φως.

Τι όφελος είχαν; Ήταν μπλεγμένοι;

Αν δει κανείς τη λίστα Παναμά, θα διαπιστώσει ότι πολλοί ήταν μπλεγμένοι. Θεωρώ ότι χρησιμοποίησαν τη δουλειά μας για να κάνουν deal.

Το 2017 κάνατε ένα δικό σας πολιτικό φορέα το «Μέτωπο Νίκης». Θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα για να κατέβει στις εκλογές; Και ποιο θα είναι το πολιτικό του στίγμα; Θα κινείται δεξιά, αριστερά ή στο κέντρο;

Δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό. Είναι πατριωτικό και σκοπό έχει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο Ελλήνων οι οποίοι θα προέρχονται απ’ όλα τα κόμματα και θα είναι πραγματικοί πατριώτες.

Αυτοί που βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο σήμερα, δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φτάσει πιο άκρα αριστερά από τον Τσίπρα. Γι’ αυτό και ο Τσίπρας δεν ασκεί καθόλου αντιπολίτευση. Εφαρμόζει άριστα και καλύτερα ο Μητσοτάκης την πολιτική Τσίπρα.

Αφήστε που σήμερα δεν παράγεται πολιτική.

Κάνετε κατά καιρούς διάφορες δηλώσεις ή κάνετε αναρτήσεις που προκαλούν κι αρχίζουν να σας σχολιάζουν δυσμενώς. Γράψατε για τον Αφροαμερικανό, ότι δεν πέθανε από ασφυξία, αλλά από Κορωνοϊό και άλλα πολλά. Σας είπαν παραληρηματική σε δημοσίευμα στα «Νέα».

Καμία ανάρτηση δεν υπήρξε, παρά μια συρραφή από φράσεις, τις οποίες έκαναν δήλωση. Αυτό είναι πλαστογραφία. Βέβαια αυτό δεν μου κάνει εντύπωση, αν δείτε τα χρήματα που έχουν πάρει από το λεφτόδενδρο του κυρίου Πέτσα. Τα εκατομμύρια που έχουν πάρει για να παρουσιάζουν έναν άνθρωπο παραληρηματικό.

Κάνατε και μια άλλη δήλωση, όπου ζητάτε από τον κ. Κικίλια και την κ. Κεραμέως να σας υπογράψουν δήλωση για να φορέσετε τη μάσκα. Είστε του κινήματος «δεν φοράω μάσκα».

Δεν είμαι κανενός κινήματος. Όταν όμως παίρνεται μια πολιτική απόφαση για να φορέσουν μάσκα μικρά παιδιά, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ έχουν προηγηθεί αμφιλεγόμενες και αντιφατικές δηλώσεις από την επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης, όπου οι ίδιοι άνθρωποι τη μια έλεγαν ότι κάνει κακό η μάσκα στους υγιείς και την άλλη τα αντίθετα, τότε ναι, θέλω να μου το υπογράψουν σε χαρτί ότι δεν κάνει ζημιά στο αναπνευστικό των παιδιών η χρήση μάσκας.

Μιας και αναφερθήκαμε στο συγκεκριμένο θέμα, πώς κρίνετε το χειρισμό της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας;

Ωραία τα έχει κάνει! Έδωσε 6 εκ. ευρώ, με αδιαφανείς διαδικασίες σε κολλητούς για τις μάσκες στα σχολεία, οι οποίες ήταν μάσκες σώβρακα, ακατάλληλες, χωρίς έγκριση από οποιονδήποτε φορέα.

Πίσω από τα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης που δεν μπορούν να αιτιολογήσουν επιστημονικά, κρύβεται το χρήμα.

Ως οικονομολόγος που είστε, πώς βλέπετε την πορεία της οικονομίας για φέτος, εν όψει μάλιστα και ενός ακόμη επερχόμενου lockdown;

Τέτοια βιβλική καταστροφή σε οικονομία δεν έχω δει ποτέ μου και δεν έχω διαβάσει σε καμία βιβλιογραφία. Με τα εγκληματικά τους υποτιθέμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτοί που έκλειναν νοσοκομεία, που απέλυαν γιατρούς και νοσηλευτές, που διέλυσαν το ΕΚΑΒ και το εθνικό σύστημα υγείας, που έλεγαν ότι τη δόξα δεν θα μας την πάρει η Τρόϊκα, είναι αυτοί που σήμερα επικαλούνται τη δημόσια υγεία για να σωθούμε. Είναι αυτοί που προκάλεσαν με τα μέτρα που πήραν την οικονομική καταστροφή.

Είδα ένα Σταϊκούρα να διθυραμβεί και να λέει ότι η ύφεση είναι μόνο 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Είναι αισιόδοξοι στην κυβέρνηση γιατί βλέπουν με βάση τη δική τους τσέπη. Όταν δεν έχει περικοπεί ούτε ένα ευρώ από τις αμοιβές των βουλευτών και εξακολουθούν να ζουν «ταπεινά», είναι λογικό να μη τους ενδιαφέρει. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν έχει ζήσει ποτέ με 700 ευρώ και φυσικά δεν θα ζήσει ποτέ με τόσα χρήματα, γιατί κατάφερε, ο Ελληνικός λαός να του εξασφαλίσει το βίο του για πάρα πολλά χρόνια.

Με τα Ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις των γειτόνων μας τι βλέπετε;

Θα γίνει ένα επεισόδιο με νεροπίστολα και μάλιστα μπορεί να είμαστε μέσα σε μια μίνι καραντίνα. Τα εθνικά θέματα κακά τα ψέματα έχουν τελειώσει. Έχει υπογραφεί μυστική συμφωνία κατ’ εντολή Μέρκελ. Όλο αυτό είναι ένα Show για τα μάτια του κόσμου.

Καλά και η αντιπολίτευση δεν το βλέπει; Τι κάνει;

Η αντιπολίτευση αυτά έλεγε. Μακάρι στα Δωδεκάνησα να κάνουμε μια συμφωνία αντίστοιχη μ’ εκείνη των Πρεσπών. Αυτές είναι οι ιδέες του Τσίπρα. Μάλιστα συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Μη ξεχνάμε τι έκαναν με το Μακεδονικό. Ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έλεγε δεν θα απεμπολήσω το δικαίωμα να ασκήσω βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Σήμερα άλλαξε και λέει ότι πρέπει να τιμήσει και να τηρήσει τη συμφωνία και πέρασε και δυο κυρώσεις αναγνώρισης για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το μεταναστευτικό που εξελίσσεται σε μείζον θέμα με την Τουρκία;

Το μεταναστευτικό είναι ένα εργαλείο πολιτικής του Ερντογάν εδώ και χρόνια. Θα είναι ένας από τους λόγους που θα επικαλεστούν για να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τους Τούρκους, αφού προηγηθεί ένα μικροεπεισόδιο με νεροπίστολα, απόλυτα συνεννοημένο και στημένο, γιατί όπως είπαμε η συμφωνία έχει υπογραφεί.

Είπε ο πρωθυπουργός είναι μυστικά πρακτικά κι εμείς δεν μπορούμε να τα δούμε. Τώρα, ποιος τον εξουσιοδότησε για να υπογράψει θέματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της χώρας, μόνο αυτός το ξέρει. Προφανώς νιώθει ότι είναι τσιφλίκι του η χώρα.

Η Ραχήλ Μακρή θα ασχοληθεί ξανά με την πολιτική ή σταμάτησε;

Είμαι Αριστοτελικό πολιτικό όν. Έχω πολιτική κρίση. Δεν ανήκα σε κανένα κόμμα. Ακόμη και με το ΣΥΡΙΖΑ ήμουν ανεξάρτητη, συνεργαζόμενη. Όταν με διέγραψε ο Καμμένος έμεινα ανεξάρτητη. Στη συνέχεια ο λαός με εξέλεξε. Πάντα έβγαινα με ψήφο. Δεν βγήκα ως επικρατείας, ούτε διορίστηκα από αρχηγούς. Έγινα βουλευτής με την αξία μου και με ρεκόρ ψήφων, που μου έδωσε ο κόσμος για να τον υπηρετήσω.

Γι’ αυτό και απαντώ στο ερώτημά σας, για το αν θα ξαναπολιτευθώ,  πως, τα πάντα ρει.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή