Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

 Ο Ούβε Μάτσκε και η κόρη του Δανάη Παπαματθαίου Μάκτσκε σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

Δύο κορυφαίους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής φιλοξενεί το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου το απόγευμα στις 6 για μια μοναδική συναυλία μουσικής δωματίου. Προσκεκλημένος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, ο Ούβε Μάτσκε δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέφτεται το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας. Φέτος, μαζί με την κόρη του Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε ερμηνεύουν  απαιτητικά έργα για βιολί και πιάνο (Σονάτα Beethoven σε ντο δίεση op.27 No2, F.Liszt: Venezia e Napoli, E.Lalo: Symphonie Espagnole για βιολί και ορχήστρα) και η συναυλία τους θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Εκτός από τη συναυλία, ο κ. Μάτσκε την επόμενη μέρα θα πραγματοποιήσει σεμινάριο πιάνου σε μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου.

Ο Ούβε Μάτσκε γεννήθηκε στην Γερμανία. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής «Φράντς Λίστ» της Βαϊμάρης στην τάξη της καθηγήτριας Γιουλιάνε Λέρχε και με κρατική υποτροφία ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία «Φράντς Λίστ» της Βουδαπέστης. Συγχρόνως παρακολούθησε μαθήματα στο «Διεθνές Μουσικό Σεμινάριο» της Βαϊμάρης στις τάξεις των καθηγητών Γιάκομπ Λατάϊνερ (Νέα Υόρκη) και Πέτερ Σόλυμος (Βουδαπέστη), ενώ έλαβε μέρος με επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Γερμανία, Ουγγαρία και Ιταλία. Δίδαξε πιάνο στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής «Φράντς Λίστ» στη Βαϊμάρη και από το 1987 ζει στην Ελλάδα. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ. Ο Ούβε Μάτσκε έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα όπως στη Μόσχα, το Αμβούργο, το Μόναχο, το Βερολίνο, τη Λειψία, τη Δρέσδη κ.α. Ο Τύπος έχει εξάρει τον ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο ερμηνείας του, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αισθαντικότητα και λαμπερή δεξιοτεχνία. Ως σολίστας έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες ευρωπαϊκών χωρών καθώς και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Στη μουσική δωματίου έχει συμπράξει με πολυποίκιλα μουσικά σύνολα διεθνούς κύρους και έχει εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις και σημαντικές αίθουσες. Ηχογραφήσεις με τον Ούβε Μάτσκε έχουν γίνει από τη Γερμανική, Ελληνική και Κυπριακή Ραδιοφωνία – Τηλεόραση. Στην δισκογραφία του περιλαμβάνονται έργα των Μπαχ, Σούμαν, Σούμπερτ, Λιστ, Μουσόργκσκι και Τσούγκρα (EMI, Virgin, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Irida Classical).

Η  Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε ανήκει στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά ελλήνων βιολονιστών.

Γεννημένη στην Αθήνα παίρνει τα πρώτα μαθήματα βιολιού στην γενέτειρά της. Ακολουθούν σπουδές στο Ειδικό Μουσικό Γυμνάσιο Belvedere στην Βαϊμάρη με τον  J. Witter, στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ με τον Igor Ozim και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου με την Tanja Becker – Bender. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία, Η.Π.Α., Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, κ.α. και έχει συμπράξει ως σολίστ με πολυάριθμες Συμφωνικές Ορχήστρες κ.α.

Ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου έχει παίξει στα πλαίσια Διεθνών Μουσικών Φεστιβάλ και σε σημαντικά μουσικά κέντρα, όπως στο Gewandhaus της Λειψίας, στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, στο «Festspiele Mecklenburg – Vorpommen», κ.α.  

Πολυάριθμα είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις, που έχουν απονεμηθεί στην νέα βιολονίστα σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς βιολιού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πρώτα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς  «Andrea Postacchini» (Ιταλία) και «Henri Marteau» (Γερμανία).

Για τις εξαιρετικές της επιδόσεις έχει επανειλημμένα τιμηθεί με υποτροφίες από Διεθνή Κοινωφελή Ιδρύματα και Συλλόγους. Υπήρξε υπότροφος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής,  του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»,  των Κοινωφελών Ιδρυμάτων «Deutsche Stiftung Musikleben», «Hermann und Milena Ebel Stiftung» και «Berenberg Bank Stiftung».
Στην δισκογραφία της συγκαταλέγονται τα CD: «Violin Recital» (IRIDA Classical, 2012) και «Σονάτες για βιολί και πιάνο: L.v.Beethoven, C. Debussy και M. Ravel» (IRIDA Classical, 2014).

Βραβευμένη από τον διεθνή οργανισμό «Yehudi Menuhin Live Music Now», συμμετείχε σε κοινωφελείς συναυλίες στην Γερμανία και από το 2018 είναι μέλος του διεθνούς τρίο εγχόρδων «Nichiteanu-trio».

Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε παίζει σε βιολί του Carlo Ferdinando Landolfi, Μιλάνο 1760.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή