Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ρομποτικές παρουσίες των Τρικάλων σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Με 4 ομάδες τα Τρίκαλα εκπροσωπήθηκαν στον διαγωνισμό «CrowdHackathon 2018» που διοργάνωσε και φέτος η ΚΕΔΕ.

Οι ομάδες προέκυψαν από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα και οι οποίες μετείχαν στους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, συνεχάρη τους μετέχοντες στον διαγωνισμό και όσους ειδικότερα εκπροσώπησαν τον Δήμο στην κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα.

«Η ισχυρή παρουσία των Τρικάλων στον διαγωνισμό αποτελεί επιβράβευση της πρωτοβουλίας που είχαμε ως Δήμος, για δημιουργία ευκαιριών στα δημόσια σχολεία του Δήμου μας», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Οι ομάδες που μετείχαν στον  «Μαραθώνιο» της Αθήνας ήταν:

  1. Εκπαιδευτήρια Σακκά – «Τα δέντρα μας μιλούν»

Ομάδα: Ανθοπούλου Ζωή, Καμέα Χρύσα, Κρομμύδας Ευάγγελος, Μπολομύτης Παναγιώτης, Οικονόμου Χρήστος, Πλιάτσικας Απόστολος
Επικεφαλής: Δημοσθένης Σακκάς
 
Η ιδέα εστίαζε στο πρόβλημα της ανάγκης για πράσινο (δέντρα) στις πόλεις, που όμως έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πόρους και κόστος, όπως και στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων στη υγεία τους, πυρκαγιάς ή στην ανάγκη για συντήρηση (κλάδεμα). Επίσης, εστιάζει στην ανάγκη για καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας των πολιτών.
Η λύση που προτάθηκε ήταν η τοποθέτηση αισθητήρα στα δέντρα, που μετρά την υγεία τους, θα περιέχει πληροφορίες για την ταυτότητά τους και θα καταγράφει το ιστορικό της συντήρησής τους.
Υλοποιήθηκε ένα πρωτότυπο ρομπότ βασισμένο σε και αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασίας, περιβαλλοντικής πίεσης και φωτιάς, που αλληλεπιδρά με παρέχοντας πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους. Σε πλήρη ανάπτυξη, θα επιτρέπει σε πολίτες να αλληλεπιδρούν με τα δέντρα. Το πρωτότυπο συμμετείχε στον τελικό του Μαραθωνίου και παρουσιάστηκε από την ομάδα των μαθητών την Κυριακή 1/7/2018.
 

  1. 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων: «A Smart School in A Smart City: Πρόληψη Καπνίσματος και Ατυχημάτων στα Σχολεία»

Ομάδα Μαθητών: Γούλα Μαρία, Κεφάλας Γεώργιος, Δέσποινα Τσιουμάνη, Λαμπρινή Χύτα, Χαρίλαος Ντιντής
Ομάδα Καθηγητών: Φανή Σμιξιώτη, Ευαγγελία Ζαφείρη, Βασίλης Παρδάλης, Παναγιώτα Βακουφτσή
Επικεφαλής: Ευαγγελία Ζαφείρη
 
Η ιδέα εστιάζει σε δύο ανάγκες:

  1. στην ανάγκη για την ανίχνευση φαινομένων καπνίσματος στα σχολεία, την ενημέρωση των διδασκόντων και της διοίκησης του σχολείου, ώστε να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται, αλλά και κυρίως να αποθαρρύνονται οι μαθητές.
  2. Στην ανάγκη ορθής διαχείρισης φωτεινών σηματοδοτών έξω από τα σχολεία για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ως λύση για το πρώτο πρόβλημα προτάθηκε η εγκατάσταση αισθητήρων καπνού στους χώρους που συνήθως καπνίζουν οι μαθητές (πχ. τουαλέτες).
Υλοποιήθηκε ένα πρωτότυπο ρομπότ βασισμένο σε και αισθητήρες καπνού, που ενεργοποιούσε σειρήνα.
Ως λύση για το δεύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε η ενεργοποίηση φωτεινού σηματοδότη προστασίας των πεζών όταν πλησιάζει όχημα. Υλοποιήθηκε πρωτότυπο με ρομπότ βασισμένο σε 3 συνδυασμένο με .
Το πρωτότυπο συμμετείχε στο μαθητικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μαραθωνίου και παρουσιάστηκε από την ομάδα των μαθητών το Σάββατο 30/6/2018.
 

  1. Ομάδα ερευνητών, Τμήμα Ξύλου και Επίπλου, ΤΕΙ Θεσσαλίας: «Έξυπνη περιπατική ράβδος»

Ομάδα: Αντώνης Καραγιώργος, Έφη Φωτάκη
 
Η ιδέα αφορούσε στο πρόβλημα υποβοήθησης της πλοήγησης των ηλικιωμένων στην πόλη. Για παράδειγμα, πως μπορεί να αποτυπώνεται το στίγμα της θέσης του ηλικιωμένου και να παρακολουθείται από συγγενή του (σε περίπτωση που χαθεί), αλλά και ο ίδιος να εντοπίζει γύρω του σημεία ενδιαφέροντος και να πλοηγείται προς αυτά.
Ως λύση προτάθηκε έξυπνη φορητή συσκευή που μπορεί να ενσωματωθεί σε μια γκλίτσα, που συνήθως χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι. Υλοποιήθηκε πρωτότυπο συμμετείχε στον τελικό του Μαραθωνίου.
 

  1. Ανεξάρτητη ομάδα: «διαχείρισης λυμάτων σε αντλιοστάσια»

Ομάδα: Χρήστος Καρακίτσιος, Γεώργιος Λιούλιος
 
Η ιδέα αφορούσε στην παρακολούθηση, πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων υπερχειλήσεως λιμάτων σε αντλιοστάσια.
Ως λύση προτάθηκε η τοποθέτηση κατάλληλων αισθητήρων στις αντλίες, που ανταλλάσσουν και απεικονίζουν δεδομένα σε .
Υλοποιήθηκε πρωτότυπος πίνακας με αισθητήρες και διακόπτες, που αλληλεπιδρά με ρομπότ και κατάλληλος πίνακας ελέγχου (). Το πρωτότυπο συμμετείχε στον τελικό του Μαραθωνίου και παρουσιάστηκε από την ομάδα.
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή