Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ρομποτική και πολιτισμός για το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων στην Λισαβόνα

Το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων υλοποιεί το διετές πρόγραμμα ERASMUS + με τίτλο «NEW DIMENSIONS OF EDUCATION». Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά δραστηριότητες εκπαίδευσης που καλύπτουν τη σημερινή εποχή. Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των μαθητών στα μαθήματα μέσω δράσεων που θα προέλθουν από διαφορετικές ιδέες, από ενίσχυση της δημιουργικότητας μαθητών/καθηγητών, από τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος μάθησης ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές.   

Εταίροι του προγράμματος είναι σχολεία από Ελλάδα, Τουρκία, Λιθουανία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Βόρεια Μακεδονία.

Η πρώτη συνάντηση κατάρτισης εκπαιδευτών πραγματοποιήθηκε στη πόλη Sacavem της Πορτογαλίας και το σχολείο φιλοξενίας Agrupamento de Escolas Eduardo Gageiro είχε αναλάβει την κατάρτιση των καθηγητών σε θέματα ρομποτικής. Το συγκεκριμένο σχολείο ανήκει σε μια ομάδα 27 σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με κοινό Διευθυντή.

Οι συμμετέχοντες καθηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων, σε μικρές ομάδες, έλαβαν μέρος σε εργαστήρια προγραμματισμού κίνησης ρομπότ, μικροεφαρμογών Arduino και άλλων δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει μαθητές Λυκείου και καθηγητές του σχολείου. Παρόμοιο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στο Δημοτικό σχολείο με πιο εύκολες  δραστηριότητες που είχαν ετοιμάσει μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού σχολείου. Μαθήματα ρομποτικής έχουν ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας. Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων έδειχναν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων τον ενθουσιασμό τους και την έντονη διάθεσή να ασχοληθούν με τη ρομποτική. Αποτελεί λοιπόν η ενασχόληση με τη ρομποτική έναν πολύ αποτελεσματικό μηχανισμό να αφομοιωθεί πιο εύκολα η γνώση από τους μαθητές.

Παράλληλα το πρόγραμμα φιλοξενίας περιελάβανε και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως . επίσκεψη στο εντυπωσιακό Ενυδρείο της Λισαβόνας, στον Πύργο της Μπελέμ (Τorre de Belém) και βόλτα στοο κέντρο της Λισαβόνας, όπου και γευτήκαμε τα νόστιμα φαγητά της.

Η μετακίνηση θεωρείται επιτυχημένη, γιατί εκτός των προβλεπόμενων στόχων (της κατάρτισης και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων), με τη καθημερινή επικοινωνία των διαφορετικών ομάδων των συμμετεχόντων σχολείων, επιτεύχθηκε η δυναμική συνοχή της ομάδας εργασίας, απαραίτητη προϋπόθεση της πορείας και των ποιοτικών αποτελεσμάτων του διετούς προγράμματος.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή