Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Ανάβαση στο Μαμαλή

Η Μαμαλή (υψ. 1425 μ.) είναι μια από τις κορυφές των Χασίων, του ορεινού συγκροτήματος που καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του νομού μας. Μικρό σχετικά το ύψος της, όπως συμβαίνει και με ολόκληρο τον όγκο των Χασίων, κατάφυτο με δάση βελανιδιάς κυρίως και οξιάς στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα – υλοτομία και κτηνοτροφία διαμόρφωσαν την εικόνα του βουνού που διασχίζεται από πλήθος χωματόδρομων και άπειρα μονοπάτια, περάσματα κυρίως κοπαδιών ζώων.

Ρέματα εποχιακής ροής οργώνουν τις ράχες και ένα πλήθος χωριών και οικισμών παρατάσσεται στις πλαγιές του, μια ανθρώπινη κοινότητα με πλούσιο παρελθόν και άδηλο μέλλον, όπως και ολόκληρη η ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα εξάλλου.
Υπάρχουν τρεις δρόμοι προσπέλασης της κορυφής. Ο πρώτος και μακρινότερος ξεκινά από το Λογγά, ο δεύτερος από την Αγρελιά ακολουθώντας ένα δίκτυο χωματόδρομων και μονοπατιών. Ο τρίτος και πιο άμεσος ξεκινά από τη Βερδικούσα και ασφαλτοστρωμένος πλέον φτάνει ως την κορυφή.

Για την τελευταία μας εξόρμηση διαλέξαμε σαν βάση την Αγρελιά. Το χωριό με την παλαιότερη ονομασία Σμόλια είναι χτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων, πάνω από τη ροή του μικρού ποταμού Σμολιώτη, παραπόταμου του Νεοχωρίτη και αριθμεί 150 κατοίκους.

Το μονοπάτι βόρεια της Αγρελιάς είναι ένα από τα δύο μονοπάτια που οδηγούν στην Αγία Παρασκευή σε υψόμετρο 950 μ. στη σημερινή θέση «Παλιοχώρι». Στη θέση αυτή (σύμφωνα με λίγες γραπτές πηγές) βρίσκονταν ο οικισμός των Βυζαντινών χρόνων της «Επάνω Σμόλιας».

Μετά ακολουθήσαμε το μονοπάτι που οδηγεί από την Αγία Παρασκευή στο ρέμα του Πόρου) όπου βρίσκεται και η πηγή «Μυρμήγκενα» και στη συνέχεια ανηφορίσαμε στο μονοπάτι που κατευθύνεται προς Μαμαλή και Λογγά.
Το μονοπάτι από την θέση «της Αλέξενας το Χωράφι» μέχρι την Αγία Παρασκευή καθαρίστηκε το καλοκαίρι από εθελοντές με μέριμνα του τοπικού συλλόγου της Αγρελιάς.

Σε τρεις περίπου ώρες φτάσαμε στο μεγάλο πλάτωμα της κορυφής με τον χαρακτηριστικό τουρκικό οροθετικό σταθμό του 1881 (καζάρμα). Η θέα που προσφέρεται από δω είναι απεριόριστη, καθώς διακρίνονται τα Μετέωρα, μεγάλο τμήμα της Πίνδου, τα Άγραφα, το Βελούχι, η Οίτη, ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος.
Με την άφιξή μας ξεκίνησε και η βροχή. Καταφύγιό μας το μικρό εκκλησάκι στον περιφραγμένο χώρο που κάθε χρόνο φιλοξενεί το «Mountain Enduro Camp».

Η επιστροφή έγινε από συντομότερο μονοπάτι από την πλευρά της Βερδικούσας, μέσα από το πανέμορφο δάσος της οξιάς.

Πηγή πληροφοριών https://www.agrelia-smolia.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 27/11 προγραμματίζουμε πεζοπορία στα Μετέωρα από τη Βλαχάβα στον Γάβρο. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή