Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ.Τ  – ανάβαση στο Τσιγκόρι

Στόχος της τελευταίας μας εξόρμησης το βουνό Παχτουρνιάσκα πάνω από το Αρματολικό και ειδικότερα το Τσιγκόρι που είχαμε την ευκαιρία να πατήσουμε για πρώτη φορά τον μακρινό Νοέμβρη του 2009. Το βουνό αποτελεί τις νότιες απολήξεις της Κακαρδίτσας που καταλήγουν απότομα στη χαράδρα του Ασπροποτάμου, έχοντας στις πλάτες τους χωριά και οικισμούς όπως η Νεράιδα, το Παχτούρι, ο Αετός, το Αρματολικό, το Παλιοχώρι. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στους ορειβάτες, αν και προσφέρει  αρκετές όμορφες διαδρομές που συνδυάζουν το δάσος με το αλπικό τοπίο και τις εντυπωσιακές γυμνές κορυφές.

Ηλιόλουστη η Κυριακή στην καρδιά του φθινοπώρου, μας βρίσκει μαζεμένους στην πλατεία του χωριού που χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων έχει στα πόδια του τον Ασπροπόταμο και αγναντεύει τις κορφές του ορεινού συγκροτήματος του Αυγού.

Το Αρματολικό υπήρξε καταφύγιο αρματολών όπως δηλώνει και το όνομά του, με γνωστότερο τον καπετάν Σβούρνο. Η ιστορία του όμως πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο με αναφορές στην καταστροφή που υπέστη από τους Σταυροφόρους, μέχρι τα νεότερα χρόνια που τα στρατεύματα της κατοχής έκαψαν το χωριό και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους του. Άφθονα τα ρέματα και πολλές οι πηγές από τις οποίες αρδεύεται το Αρματολικό (Μουχαλένες, Διαμαντόβρυση, Καλογριές).

Η πορεία μας σε δάσος ελάτης με διάσπαρτα σφενδάμια (Acer pseudoplatanus) τα λεμονοκίτρινα φύλλα των οποίων άρχισαν πια να στοιβάζονται στη γη. Υγρό και λασπωμένο από τις συνεχείς βροχές, το μονοπάτι συναντάει ρέματα, ποτίστρες και μαντριά. Συχνά κόβει το χωματόδρομο που ανεβαίνει ψηλά φτάνοντας κάτω από τις κορυφές. Πολύ ανηφορική πορεία, αφού έχουμε να καλύψουμε χίλια περίπου μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Στο τέλος του δάσους απλώνεται μπροστά μας όλη η κορυφογραμμή της Παχτουρνιάσκας που με κατεύθυνση ΒΔ – ΝΑ αποτελεί απόληξη της Μακριάς Ράχης.

Έδαφος πετρώδες και γυμνό, κορυφές έντονα διαβρωμένες από χιόνια και νερά. Χρειάστηκε προσπάθεια για να φτάσουμε στα 1976 μέτρα της κορυφής, στο κέντρο περίπου της ράχης. Ομολογούμε ότι φτάνοντας στο τριγωνομετρικό αισθανθήκαμε ανακούφιση αφού η τρίωρη ανάβαση σε συνδυασμό με την υψομετρική διαφορά μας κούρασε αρκετά. Ανταμοιβή μας η μοναδική θέα προς την Κακαρδίτσα, τα Τζουμέρκα, τα Άγραφα και την χαράδρα του Ασπροποτάμου.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 23/10/22 θα βαδίσουμε σε ένα από τα όμορφα μονοπάτια του Κισσάβου με αρχή την Αγιά και κατάληξη το Μεγαλόβρυσο. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή