Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Από την Αγιά στο Μεγαλόβρυσο

Πέρυσι τέτοιον καιρό ανεβήκαμε από το Μεταξοχώρι στην Ανατολή, φέτος διαλέξαμε άλλη μια διαδρομή στις νότιες πλαγιές του Κισσάβου, αυτή που ενώνει την Αγιά με το Μεγαλόβρυσο. Είναι ένα σύντομο μονοπάτι μήκους 2.5 χλμ που σε 1.15’ οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, δίπλα στην εκκλησία καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 400 περίπου μέτρων. Πλακόστρωτο στο μεγαλύτερο μέρος του, περνά ανάμεσα σε καστανιώνες και περιβόλια κάτω από τον ίσκιο της μεσογειακής βλάστησης και την ανάσα της θάλασσας.
Παλιά ήταν η μόνη συνδετήρια οδός με το κεφαλοχώρι της περιοχής, την Αγιά. Οι κάτοικοι μέσα απ’ αυτό το μονοπάτι κάλυπταν τις ανάγκες τους για εκπαίδευση, εμπόριο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διασκέδαση. Οι κάτοικοι του Μεγαλοβρύσου επίσης, κατέβαιναν να πουλήσουν το κοκκάρι και τα υπόλοιπα προϊόντα τους στο μεγάλο παζάρι της Αγιάς και έκαναν τις προμήθειές τους.
Ξεκούραστη διαδρομή, μας έδωσε την ευκαιρία σύντομων στάσεων για να απολαύσουμε το τοπίο. Φτάνοντας νωρίς στο χωριό, δεν παραλείψαμε μια σύντομη περιήγησή του, αφού προσφέρει σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αποτελώντας παραδοσιακό οικισμό.
Το Μεγαλόβρυσο (παλαιότερη ονομασία Νιβόλιανη, που σημαίνει ουράνια πόλη στα Σλαβικά) είναι χτισμένο πάνω σε δύο λοφοσειρές σε υψόμετρο 600 μ. πάνω στις πλαγιές του Κισσάβου. Το πότε κτίστηκε το χωριό δεν είναι γνωστό. Ξέρουμε μόνον πως προϋπήρχε της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1393. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως κτίστηκε μεταξύ 11ου και 13ου αι. από γεωργοκτηνοτρόφους που κατέβηκαν εκεί από τη Σερβία μετά τον 11ο αιώνα, εξ ου και το σλάβικο τοπωνύμιο Νιβόλιανη.
Οι 500 κάτοικοι που βρίσκονται μόνιμα στο χωριό ασχολούνται με τη γεωργία, τη δενδροκομία και την κτηνοτροφία. Η βρύση “Μεσοχώρι” κοσμεί το χωριό, ενώ η πηγή “Μεγάλη Βρύση” που το υδρεύει και το αρδεύει, θα αποζημιώσει τον επισκέπτη που έχει πρόσβαση τόσο με τα πόδια όσο και με το αυτοκίνητο. Η θέα από τη θέση «Καραούλι», 200 μέτρα έξω από το χωριό προσφέρει επαφή με παρθένα κυριολεκτικά φύση. Από το χωριό έχουμε θέα στο Αιγαίο, τον κάμπο της Αγιάς, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, τον Θεσσαλικό κάμπο, τις Σποράδες και με καθαρή ατμόσφαιρα την Χερσόνησο του Άθω.
Νωρίς το μεσημέρι καταλήξαμε στην Αγιά, ολοκληρώνοντας μια ευχάριστη και όμορφη Κυριακή.

Πηγή πληροφοριών: http://kalagias.weebly.com/

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή