Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ.Τ. – Χειμώνας στη Μπουντούρα

Αν ο Κόζιακας ήταν το πρώτο μας σχολείο, η γειτονική Μπουντούρα υπήρξε το δεύτερο. Σαν Μπουντούρα εννοούσαμε πάντα την ψηλή κορφή πάνω από το Περτούλι, ,αυτή που οι χάρτες ονομάζουν Νεράιδα.

Στην ουσία η Νεράιδα είναι ένα ορεινό συγκρότημα που ξεκινά από την Κρανιά με τις κορυφές Τζουάνα, Κάλτσα και Καπ Γκρας και συνεχίζει νοτιότερα με το Χαλικόβουνο (Μπριτσιάσκα), την Τσούμα, τον Μπάτη και τη Μπουντούρα. Γεωμορφολογικά αποτελεί συνέχεια της βορειότερα ευρισκόμενης Τριγγίας από την οποία χωρίζεται με τον αυχένα «Γκολέμι».

Είναι βουνό πυκνά δασωμένο στις υπώρειές του ενώ ψηλότερα απλώνονται υποαλπικά λιβάδια ανάμεσα στις πετρώσεις κορφές.Η προσπέλαση σε αυτές γίνεται από τα χωριά που υπάρχουν περιμετρικά του βουνού, χωρίς σημαδεμένα μονοπάτια και γενικά είναι εύκολη αφού δεν υπάρχουν απόκρημνα περάσματα.

Γνωρίσαμε το βουνό για πρώτη φορά ντυμένο με ανοιξιάτικη φορεσιά αλλά αυτή που μας εντυπωσίασε ήταν η χειμερινή. Σαν ένας υπερμεγέθης κουραμπιές φαίνεται από την πλευρά της Ελάτης. Μια ορειβατική και αισθητική πρόκληση το σκαρφάλωμα στη νότια πλευρά του και από εκεί στην κορυφή.

Στο πέρασμα των χρόνων χάσαμε τον αριθμό των εκεί αναβάσεων, γενικά όμως τις θυμόμαστε ως πολυμελείς, ντυμένες στο άσπρο με δυνατό, παγωμένο άνεμο.Όπως και αυτή της περασμένης Κυριακής, που παρά τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μια δεκαεπταμελής ομάδα, καλά εξοπλισμένη, βρέθηκε να ακολουθεί το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, αμέσως μετά το ρέμα, δεξιά.

Αρχικά στο ελατόδασος, ανηφορικά στο παγωμένο έδαφος σύμφωνα με τα σημάδια που τοποθετήσαμε για τις ανάγκες Κοινής Θεσσαλικής Πορείας τον Μάρτη του 2016. Βγαίνοντας στον δασόδρομο δεν έχουμε παρά να τον ακολουθήσουμε (σε κάποια σημεία μπορούμε να τον παρακάμψουμε πορευόμενοι σε δάσος) για να φτάσουμε εκεί που τα δέντρα τελειώνουν, κάτω από το νότιο τείχος των κορυφών.

Από εδώ και πάνω ξεκινά το χιόνι, ούτε πολύ ούτε και παγωμένο ώστε να μας δυσκολεύει. Η πορεία μας γίνεται βορειοανατολική μέχρι να φτάσουμε κάτω από την κορυφή, στην οποία το κρύο και ο άνεμος δεν μας επιτρέπουν παρά ολιγόλεπτη παραμονή.

Το κεντρικό σημείο και το ύψος των 2074 μέτρων μας χαρίζουν ανεμπόδιστη θέα σε μεγάλο τμήμα της ορεινής χώρας, από την Τύμφη έως τα Άγραφα και από τον Όλυμπο μέχρι τα Τζουμέρκα. Όλα λευκά και απέριττα.Για άλλη μια φορά είμαστε εδώ, άλλη μια φορά χειμώνα στη Μπουντούρα.

Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 ξεκινά το ορειβατικό μας πρόγραμμα της νέας χρονιάς με μια ήπια πεζοπορία στα Αντιχάσια, από το Φωτεινό στην Κερασούλα.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή