Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Στις βόρειες πλαγιές του Ολύμπου

Η βόρεια πλευρά του Ολύμπου είναι περισσότερο γνωστή στους παραθεριστές της Πιερίας παρά στους ορειβάτες που έλκονται από τον μύθο των υψηλών κορυφών του κεντρικού τμήματος του βουνού. Είναι αυτή που απλώνεται στον κάμπο γύρω από το Δίον, εκεί όπου καταλήγουν τα ρέματα που σχηματίζονται στα διαδοχικά φαράγγια του βουνού, ρέματα που στην πορεία τους σκάβουν τα βράχια σχηματίζοντας εντυπωσιακούς καταρράκτες και βάθρες, φυσικές πισίνες δηλαδή που συγκεντρώνουν πολλούς κολυμβητές. Ρέμα Ορλιάς, ρέμα Αγίας Κόρης, ρέμα Παππά με τα νερά τους άλλοτε πολλά, άλλοτε λιγότερα αρδεύουν τον κάμπο με τις μεγάλες καλλιέργειες ακτινιδίων.

Την πλευρά αυτή διαλέξαμε για την τελευταία πορεία των προγράμματός μας την περασμένη Κυριακή. Η κατασκήνωσή μας έγινε κάτω από το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας κοντά στην Παλιά Βροντού το Σαββατόβραδο που ο λίβας έφτανε μέχρι εδώ πάνω, δυσκολεύοντας τον ύπνο μας.

Αναχώρηση το ξημέρωμα της Κυριακής για το καταφύγιο στη θέση «Κρεβάτια» όπου φτάνει ένας αρκετά καλός χωματόδρομος. Από εδώ ξεκινάει η πολύ ανηφορική πορεία που μετά από δυο ώρες θα μας οδηγήσει στην κορυφή Μπαρμπαλάς (υψ. 1842 μ). Είναι ένας πραγματικός Γολγοθάς αφού καλύπτει υψομετρική διαφορά 850 μ. σε μόλις 3 χλμ. Ευτυχώς βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα σε πυκνότατο δάσος που μας προστατεύει από την υψηλή θερμοκρασία. Μικτό δάσος οξιάς και μαυρόπευκων που σκοτεινιάζουν τον τόπο και επιβάλλουν τη σιωπή.

Το δάσος φτάνει μέχρι την κορυφή που υψώνεται απότομη και κοφτερή πάνω από το φαράγγι, στο βάθος του οποίου κυλάει το Παππά ρέμα.

Από εδώ συνεχίζουμε βορειότερα ακολουθώντας το πυκνά σημαδεμένο μονοπάτι που καταλήγει στο οροπέδιο των Μουσών με σκοπό να φτάσουμε στην Παππά ράχη (1940 μ), το ψηλότερο σημείο, απέναντι από τις μεγάλες κορυφές.

Περίπου μιας ώρας ήπια πλέον πορεία πότε ανάμεσα σε μαυρόπευκα και πότε σε λιβάδια με ψηλό, πράσινο χορτάρι και είμαστε εκεί που είχαμε σχεδιάσει. Αντίκρυ στους θεόρατους γκρεμούς της ατέλειωτης ράχης που κορυφώνεται στον Προφήτη Ηλία. Δεξιότερα η απόκρημνη «κόψη Ναούμ» που οδηγεί κάτω από το Στεφάνι. Το Σκολιό και τα «Μεγάλα Καζάνια», όλο το έπος του Ολύμπου απλώνεται μπροστά μας. Βορειότερα η μακριά ράχη που οδηγεί στην κορυφή Κίτρος και πιο πίσω ο Τίταρος και τα Πιέρια. Ναι, είναι και το Αιγαίο ανατολικά, χαμένο μέσα στην αχλή άλλης μιας μέρας καύσωνα.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή