Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων: Άγραφα κορυφή Καταραχιάς

Το οροπέδιο της Νιάλας και οι δίδυμες κορυφές του Καταραχιά αποτέλεσαν στόχο των εξορμήσεων μας πολλές φορές μέχρι τώρα, τόσο για την άγρια ομορφιά του Αγραφιώτικου τοπίου όσο και για τις ιστορικές αναφορές σε ένα παρελθόν που γίνεται όλο και πιο μακρινό.

Μια οδός πρόσβασης είναι αυτή που ξεκινά από τον οικισμό «Καμάρια» δυτικά της λίμνης του Μέγδοβα σε υψόμετρο 1480 μέτρων. Μια άλλη αρκετά μακρύτερη οδός έχει σαν αρχή τον οικισμό «Ζυγογιαννέικα» σε υψόμετρο 900 μέτρων, πολύ κοντά στη λίμνη.

Καιρός τώρα να δοκιμάσουμε μια εναλλακτική και πολύ πιο σύντομη όπως αποδείχτηκε διαδρομή. Με σημείο εκκίνησης το διάσελο του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στους οικισμούς «Κουστέσα» και «Καρβασαράς», στην καρδιά των Αγράφων, εκεί όπου δύσκολα φτάνει κάποιος, και φυσικά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ξεκινώντας από το υψόμετρο των 1570 μέτρων, ακολουθούμε τον χωματόδρομο που οδηγεί σε μαντρί. Βαδίζουμε στον ίσκιο της επιβλητικής Πλάκας που ορθώνεται κατακόρυφα πάνω από τα κεφάλια μας. Ατέλειωτοι λιθοσωροί ξεκινούν από την κορυφή και φτάνουν ως τη βάση της, προϊόντα της διάβρωσης που προκαλούν τα χιόνια και οι βροχές. Ψηλό, καταπράσινο χορτάρι φυτρώνει ανάμεσα στις πέτρες και αγριολούλουδα κάθε μορφής και χρώματος. Ιώδεις καμπανούλες, πορφυρά γεράνια και ωμπριέτες, κίτρινες και ροδαλές κρέπιδες, πλήθος μαργαρίτες.

Μισής ώρας εύκολη πορεία μέχρι το μαντρί και από εκεί ξεκινά η ανηφόρα. Αδιόρατο μονοπάτι αριστερά από το ρέμα, πέτρες και σάρες μέχρι το πράσινο ξάγναντο κάτω από την κορυφή, άλλο ένα μισάωρο κουραστικής ανάβασης.

Τώρα βγαίνουμε στο φως και στο αεράκι που χαϊδεύει το ψηλό χορτάρι. Στρεφόμαστε δεξιά και ανεβαίνουμε, όλο και ανεβαίνουμε ψηλότερα.

Σαρανταπέντε λεπτά μέχρι την κορυφή, μέχρι τα 2000 μέτρα. Από εδώ και πέρα ο γκρεμός, το χάος. Στα πόδια του χωριά και οικισμοί των Κεντρικών Αγράφων. Κουστέσα, Τροβάτο, Βραγγιανά και από πάνω τους η Λιάκουρα, η Φτέρη και το Ντελιδήμι.

Η απολαυστική  μοναξιά της κορυφής! Απέναντί μας η δίδυμη αδελφή της και χαμηλότερα τα μνημεία των άγριων καιρών της ιστορίας μας.

Επιστροφή. Από τν χωματόδρομο τώρα, για να κυκλώσουμε την Πλάκα, να θαυμάσουμε το επίφοβο Φλυτζάνι, να δούμε από κοντά το Μπορλέρο, να σταθούμε για λίγο έξω από το μοναδικό μαντρί που απομένει σε ολόκληρη την περιοχή, λίγο πριν γεμίσει με τους ήχους κουδουνιών και με γαυγίσματα.

Τέσσερις ώρες χρειαστήκαμε για να ολοκληρώσουμε την υπέροχη Σαββατιάτικη πορεία μας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή