Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων – Από το Ανήλιο στο Δοκίμι

Το Δοκίμι είναι ένας επιμήκης ορεινός όγκος με κατεύθυνση περίπου Β-Ν που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Πίνδο.

Πρόκειται για ένα σχετικά ομαλό συγκρότημα όχι ιδιαίτερα υψηλών κορυφών αφού η ομώνυμη ψηλότερη φτάνει μόλις τα 1972 μέτρα. Μαζί με τη Μοράβα (υψ. 1845 μ.) και το Χιόλι (υψ. 1855 μ.) αποτελούν μια τριάδα συχνότατων ορειβατικών διαδρομών μας, με ποικίλες αφετηρίες σε κάθε εποχή του χρόνου αφού δεν παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες.

Το συγκρότημα οριοθετείται βόρεια από τον αυχένα του Ζυγού στα 1660 μέτρα και το Μετσοβίτικο ρέμα. Νότια, το Σκληνασιώτικο ρέμα και ο αυχένας Κιάτρα Μπράστα αποτελούν τα σύνορα με την Τριγγία, ενώ στα δυτικά είναι ο Ασπροπόταμος που το χωρίζει από την οροσειρά του Λάκμου.

Χωματοβούνι είναι το Δοκίμι με τον εύθρυπτο φλύσχη σαν βασικό υπόβαθρο και τοπικές εμφανίσεις οφιόλιφων με χαρακτηριστικά πρασινωπά χρώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό πυκνών δασών –οξιάς κυρίως που φτάνουν συχνά μέχρι τα ψηλότερα σημεία και αφθονία νερών που γεννούν ρέματα και στηρίζουν την κτηνοτροφία στα υποαλπικά λιβάδια.

Η τελευταία μας ανάβαση είχε σαν στόχο την ψηλότερη κορυφή με εκκίνηση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου στο υψόμετρο των 1680 μέτρων. Μπορεί βέβαια η υψομετρική διαφορά να μη φαίνεται μεγάλη αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί η συνολική απόσταση των 13 χιλιομέτρων και τα συχνά ανεβοκατεβάσματα στις πλαγιές του βουνού. Ήταν μια ανάβαση που σημαδεύτηκε από το πρώτο χιόνι του Νοέμβρη, λίγο αλλά αρκετό για να αλλάξει την εμφάνιση του βουνού.

Ακολουθούμε κυρίως τον χωματόδρομο που κινείται κάτω από τις κορυφές κατά μήκος όλου του βουνού, ενώνοντας την περιοχή του Ασπροποτάμου με αυτή του Μετσόβου. Κομμάτι της διαδρομής αυτής περιλαμβάνεται στο «Μονοπάτι της Αρκούδας», τον μήκους 20 χιλιομέτρων αγώνα ορεινού τρεξίματος. Συχνά κόβουμε την πορεία του ανεβοκατεβαίνοντας τις ράχες. Δεξιά μας το ανυπέρβλητο μεγαλείο των λευκοντυμένων αιχμηρών απολήξεων του Λάκμου. Τι διαφορά με το ήρεμο τοπίο του Δοκιμίου!

Μετά το μεγάλο μαντρί με τις υδατοδεξαμενές, ανηφορίζουμε τη ράχη έχοντας δεξιά μας ολόκληρο τον κορμό της Πίνδου, από τη Νεμέρτσικα μέχρι τα Άγραφα. Ξεχωρίζει η Γκαμήλα και ο Σμόλικας, τα πιο λευκοντυμένα, αφού είναι και τα ψηλότερα βουνά της Πίνδου. Μετά από συνολική πορεία δυο περίπου ωρών φτάνουμε στο τριγωνομετρικό της κορυφής, που είναι ένας πλατύς και ευρύχωρος κώνος. Από εδώ έχουμε απεριόριστη θέα σε όλη τη βόρεια χώρα αφού δεν μεσολαβούν άλλες κορυφές.

Η χαμηλή θερμοκρασία μας αναγκάζει να επισπεύσουμε την επιστροφή στο χιονοδρομικό κέντρο όπου γίνονται εργασίες συντήρησης. Στη ζεστασιά του βρίσκουμε φιλοξενία και καφέ, προσφορά των υπευθύνων του κέντρου, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή