Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων: Από τον Λογγά έως την Αχελίναδα

Η ευρύτερη περιοχή των Χασίων, ελάχιστα γνωστή σαν πεδίο πεζοπορίας, είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τόπος που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με το οικολογικό ενδιαφέρον.  Η ροή του ποταμού Μύκανη ξεχωρίζει το βόρειο τμήμα του που έχει ψηλότερες κορυφές και πιο απότομο ανάγλυφο από το νότιο που μπορεί να έχει χαμηλότερο υψόμετρο αλλά είναι μεγαλύτερο σε έκταση και πολύ πιο ενδιαφέρον καθώς  συμπλέκεται με τα βράχια των Μετεώρων.

Εδώ λείπουν τα κωνοφόρα του βόρειου τμήματος. Στη θέση τους, τα εκτεταμένα δρυοδάση αλλά και τα περιορισμένα σε μεγαλύτερα υψόμετρα δάση οξιάς φιλοξενούν μια πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Μικρά ή μεγαλύτερα χωριά είναι χτισμένα σε υψόμετρο από 800 – 1100 μέτρα, σε οροπέδιο που περιβάλλεται από ένα πέταλο κορυφών από νότια και ανατολικά, ανοιχτό προς τη μεριά του κάμπου των Τρικάλων. Φλαμπουρέσι, Κονισκός, Γερακάρι, Λογγά, Αχελινάδα, Μαυρέλι, Φωτεινό. Γύρω τους πυκνά δάση βελανιδιάς, μικρά χωράφια, βοσκότοποι. Και πάνω ψηλά πετούν οι αετοί και οι γερακίνες. Περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 μαζί με τη γειτονική των Μετεώρων, ενδιαίτημα του σπάνιου πλέον ασπροπάρη, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος της συχνής μας παρουσίας στην περιοχή αυτή.  Προτιμάμε το φθινόπωρο που τα μανιτάρια αφθονούν στο δάσος, ιδιαίτερα μετά από παρατεταμένες βροχές. Τότε, αυτοί οι θαυμαστοί οργανισμοί εμφανίζονται από το πουθενά και αναλαμβάνουν το σημαντικότατο έργο της αποικοδόμησης της νεκρής οργανικής ύλης, δηλαδή τον καθαρισμό του δάσους από ότι άχρηστο και την μετατροπή του σε στοιχεία που θα συντελέσουν στην εμφάνιση νέας ζωής.

Για την περασμένη Κυριακή επιλέξαμε μια πεζοπορική διαδρομή με αφετηρία την τεχνητή λίμνη του Λογγά και κατάληξη το χωριό της Αχελινάδας ακολουθώντας κυρίως δασόδρομους που εξυπηρετούν τις ανάγκες της υλοτομίας. Κινηθήκαμε σε υψόμετρα 1000 έως 1300 μέτρα, σε δάση βελανιδιάς διανύοντας συνολικά 11,7 χλμ σε 3.30’.

Η Αχελινάδα είναι ορεινός οικισμός μεγάλου υψομέτρου στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Τρικάλων, κοντά στα όρια με τους νομούς Γρεβενών και Λάρισας. Βρίσκεται στις νότιες κλιτύς της κορυφής «Μετερίζια» (1.352 μ.) των Αντιχασίων και πάνω στην επαρχιακή οδό Θεόπετρας-Μαυρελίου, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 1.060 μ. Έτσι όπως το αντικρίζουμε από ψηλά, είναι ένα όμορφο χωριό με αρκετά παλιά πέτρινα σπίτια, αρκετά από τα οποία δυστυχώς δεν έχουν αποφύγει τη φθορά του χρόνου. Ξεχωρίζει το πέτρινο σχολείο στην πλατεία, δίπλα στο οποίο θα ξεκουραστούμε από την πολύωρη πορεία και θα σχεδιάσουμε τις επόμενες διαδρομές μας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 26/3 έχουμε προγραμματίσει ανάβαση στον Κόζιακα κατά μήκος της διαδρομής Ελάτη – Χιονότρυπα – Τρύπα Βολιώτη – Θύρες – Ελάτη. Ώρες πορείας 5

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή