Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων  – Μια πορεία στο Βουτσικάκι

Το Βουτσικάκι (2.154 μ) είναι η τρίτη σε ύψος κορυφή των Αγράφων μετά την Καράβα (2.184 μ.), και το Ντελιδίμι (2.163 μ). Ανήκει στα Βόρεια Άγραφα μαζί με την Καράβα, την Καραβούλα και την Καζάρμα, με τις οποίες σχηματίζει ένα τόξο με κατεύθυνση Βορράς – Νότος. Χωρίζεται από το δυτικότερο τμήμα των Αγράφων με τη βαθειά κοιλάδα του Αγραφιώτη ποταμού. Από την κορυφή η θέα είναι ανεμπόδιστη προς τις υπόλοιπες κορυφές των Αγράφων, τον κάμπο της Θεσσαλίας και τα νερά της λίμνης του Μέγδοβα.

Υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή. Από τη Νεράιδα της Καρδίτσας, από το Πετρίλο και από το διάσελο του Αγίου Νικολάου, πάνω από το Βλάσι είναι τα πιο συνηθισμένα. Για την πορεία μας της Κυριακής προτιμήσαμε το δεύτερο από αυτά.

Το Πετρίλο είναι ορεινό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, στις πλαγιές των Αγράφων, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Έως το 2010 ανήκε στην Κοινότητα Αθαμανών, ενώ έκτοτε υπάγεται στον Δήμο Αργιθέας, του οποίου αποτελεί την ιστορική έδρα από το 2013.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής αφού περάσαμε το διάσελο του Αγίου Νικολάου, λίγο πριν την είσοδο του χωριού, στρίβουμε στον χωματόδρομο αριστερά για να αφήσουμε τα αυτοκίνητα μας λίγο ψηλότερα.

Εγκαταλείποντας τον χωματόδρομο ακολουθούμε νότια πορεία μέχρι να συναντήσουμε ψηλότερα το πετρόκτιστο μονοπάτι που κινείται προς τα ανατολικά. Ελαφρώς ανηφορικά, έχοντας κάτω αριστερά μας τη χαράδρα που ανεβήκαμε. Όμορφο κομμάτι παλιάς στράτας ορεινής, καλοδιατηρημένης, από αυτά που λίγα έχουν πλέον απομείνει για να θυμίζουν τα έργα των ανθρώπων που ζούσαν κάποτε εδώ, έργα φτιαγμένα με πολύ κόπο και μεράκι.

Στο τέλος της στράτας πρέπει να αποφασίσουμε. Θα στρίψουμε δεξιά για ανεβούμε στην κορυφή, τη χαμένη μέσα στα σύννεφα και τη μαυρίλα ή θα επιστρέψουμε; Ο δυνατός βοριάς που μαστιγώνει τα πρόσωπά μας δίνει την απάντηση. Σεβασμός στο βουνό αφού δεν θέλει σήμερα επισκέπτες, η μέρα είναι αποκλειστικά δική του.

Επιστροφή λοιπόν, κυκλώνοντας την πλαγιά και προσπαθώντας να αποφύγουμε τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο «Ιανός» πριν από τρία χρόνια. Σημάδια που είναι ακόμα εμφανή σε αυτή την περιοχή των Αγράφων.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή