Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων: Στο Φαράγγι του Ανθοχωρίου

Το γνώριμο από παλαιότερες πεζοπορίες μας φαράγγι του Ανθοχωρίου διαλέξαμε για την εξόρμηση της περασμένης Κυριακής, αφού η προγραμματισμένη διάσχιση του φαραγγιού που συνδέει το Κακοπλεύρι με τον Ξηρόκαμπο ήταν δύσκολο να γίνει λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Δυο εντελώς διαφορετικά φαράγγια, δυο ξεχωριστές περιπτώσεις πεζοπορίας.

Ξεκινώντας έξω από το Ανθοχώρι, με κατεύθυνση για την Κερασιά, παίρνουμε τον πρώτο δρόμο δεξιά, μετά τον νερόμυλο. Χιονισμένος και παγωμένος, χωρίς όμως να δυσκολεύει την πορεία μας. Ήπια ανηφόρα, συνεχείς στροφές μέσα στο ελατόδασος που κατά τόπους προσφέρει περιορισμένη θέα στα νερά της λίμνης του Μέγδοβα.

Είναι ένα συννεφιασμένο, πολύ κρύο πρωινό που μας αναγκάζει να επιστρατεύσουμε ότι πιό ζεστό ρούχο διαθέτουμε. Ευτυχώς που ο παγερός άνεμος δεν φτάνει ως εδώ.

Μετά από τρία περίπου χιλιόμετρα πορείας συντάμε τον φαρδύτερο δρόμο που έρχεται από την Κερασιά. Αυτός είναι ξέχιονος, γεγονός που ευκολύνει την αποστολή μας. Μετά από ένα χιλιόμετρο, ο δρόμος διακλαδίζεται. Το αριστερό παρακλάδι οδηγεί στο πετρογέφυρο «Καμάρα» και την τοποθεσία «Εννέα βρύσες» στη βάση της κορυφής Καζάρμα. Εμείς κατηφορίζουμε προς το φαράγγι του Ανθοχωρίου και τον ομώνυμο καταρράκτη, μια πανέμορφη διαδρομή σε ένα από τα πιό άγρια τοπία των Αγράφων.

Σύντομα διακρίνουμε αριστερά μας ταμπέλα με ένδειξη προς καταρράκτη που παρακάμπτει την πορεία μας. Μετά από πεντάλεπτη κατηφορική διαδρομή βρισκόμαστε στη βάση του μεγάλου καταρράκτη, σε ένα από τα πιό στενά τμήματα του φαραγιού. Το νερό, άφθονο αυτή την εποχή, πέφτει με θόρυβο κατευθυνόμενο χαμηλότερα.

Το κρύο δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε εδώ για πολύ. Ανηφορίζουμε μέχρι το κύριο μονοπάτι και συνεχίζουμε στο χιόνι που φτάνει τους δεκαπέντε πόντους. Δεν είναι εύκολο το κατέβασμα αφού το στενό μονοπάτι γλυστράει λόγω του χιονιού και χρειαζεται προσοχή μέχρι την τσιμεντένια γέφυρα μπροστά από τον δεύτερο και μικρότερο καταρράκτη.

Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε ομαλά, έχοντας αριστερά το ρέμα που φέρει ακόμα τα σημάδια της κακοκαιρίας «Ιανός» από το φθινόπωρο του 2020. Τεράστια κοτρώνια παρασυρμένα από την ορμή του νερού, κοίτη που ανασκάφτηκε, όλη η βιαιότητα της φύσης αποτυπώθηκε εδώ.

Το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού καταστράφηκε από τότε και δεν αποκαταστάθηκε. Έχουμε λοιπόν δυο επιλογές. Να συνεχίσουμε αριστερά για το Ανθοχώρι ή να στρίψουμε δεξιά και περνώντας από τη νέα σιδερένια γέφυρα να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Η δεύτερη επιλογή μας οδηγεί σύντομα στην αφετηρία της διαδρομής μας, την ώρα που ξεκινάει να χιονίζει.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 12/2 έχουμε προγραμματίσει πορεία στα ριζά του Κόζιακα, από το μοναστήρι του Βυτουμά ως τη Διάβα. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή