Σάκης κατά Ευκλείδη για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών

Τι αναφέρεται σε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Σάκης Παπαδόπουλος συγκαταλέγεται στους 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν το ακατάσχετο προχωρώντας σε «μπλοκάρισμα» λογαριασμών με ποσά μικρότερα των 1.250 ευρώ.  

Υπάρχουν μαρτυρίες ότι σε μερικές τράπεζες πελάτης δεν έχει πλέον καθόλου το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την κάρτα ανάληψής του, καθώς ουσιαστικά ο λογαριασμός παραμένει «μπλοκαρισμένος», δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πληρωμές με τη χρεωστική κάρτα αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών.

Αυτά, περιέχονται σε ερώτηση – καταγγελία των Βουλευτών προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τον οποίο ζητούν να ενημερώσει την Βουλή ποιες ενέργειες θα κάνει ώστε να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση πολιτών από τις τράπεζες ως προς τον ακατάσχετο. 
«Επειδή η θέσπιση της χρήσης του πλαστικού χρήματος με σκοπό την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα της διακυβέρνησής μας» επισημαίνουν οι Βουλευτές και  ρωτούν τον υπουργό να ενημερώσει τι ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε οι οφειλέτες που μπλοκάρονται οι λογαριασμοί τους και έχουν λογαριασμούς υπό κατάθεση, πως μπορούν να κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος ώστε να «χτίσουν» την ελάχιστη δαπάνη για έκπτωση του αφορολόγητου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «σε μερικές τράπεζες επιτρέπεται ο πολίτης να χρησιμοποιεί το ποσό των 1.250 ευρώ που είναι ακατάσχετο χωρίς κανένα περιορισμό (αναλήψεις, μεταφορές, ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, χρήση της χρεωστικής κάρτας για αγορές κλπ. Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και μαρτυρίες, όπου σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα οι όροι της χρήσης του λογαριασμού κάθε πελάτη, στον οποίο έχει πραγματοποιηθεί κατάσχεση, είναι άκρως περιοριστικοί.

Ο πελάτης δεν έχει πλέον καθόλου το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την κάρτα ανάληψής του, καθώς ουσιαστικά ο λογαριασμός παραμένει ΄΄μπλοκαρισμένος΄΄, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πληρωμές με τη χρεωστική κάρτα αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών. Το πιο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, είναι πως ο πελάτης αυτών των τραπεζών δεν έχει την δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής με τη χρήση κάρτας κατά τις καθημερινές του συναλλαγές και με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται από τη δυνατότητα «χτισίματος» του αφορολόγητου.

Συνολικά, ο οφειλέτης με τον τρόπο αυτό επιβαρύνεται περαιτέρω την ήδη περιορισμένη οικονομική του κατάστασης λόγω των οφειλών, καθώς κατά την ετήσια φορολογική του εκκαθάριση δεν θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει το ποσοστό της ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και με τα μέσα πληρωμής με κάρτα που προβλέπεται ώστε να εκμεταλλευτεί την έκπτωση του αφορολόγητου ποσού».Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή