Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Τρικάλων με ξεχωριστή χαρά διοργάνωσε και φιλοξένησε στην πόλη μας, την Κυριακή 27/10, παραμονή της εθνικής επετείου του έπους του 1940, την παρουσίαση μιας σημαντικότατης επανέκδοσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, του βιβλίου ¨ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ¨ με συγγραφέα τον Ιωάννη Κουτσοκώστα.

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Τρικάλων που ιδρύθηκε το  έτος 1982 από ανθρώπους συνειδητοποιημένους για την διατήρηση και μετάδοση της πλούσιας σαρακατσάνικης παράδοσης και ιστορίας, εκπροσωπώντας τους Σαρακατσάνους του νομού Τρικάλων, παρουσίασε στο κοινό των Τρικάλων τη σημαντική αυτή έκδοση, αντιλαμβανόμενος και αναγνωρίζοντας την δυναμική του βιβλίου στην προσπάθεια της διατήρησης των λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων της πορείας μας.

Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο, γρήγορα αντιλαμβάνεται τη τεράστια συμβολή οικονομική και στρατιωτική, που επέδειξαν οι «νομάδες», «σκηνίτες», «βλαχοποιμένες» ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ, στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες μας.

Κάποιος συγγραφέας γράφει ¨Δεν ήταν πατριώτες της λιακάδας οι Σαρακατσαναίοι. Ήξεραν να αγωνίζονται και με πολλούς τρόπους να προσφέρουν σε συννεφιασμένες για την πατρίδα εποχές¨

Ο συγγραφέας Ευριπίδης Μακρής σε ένα από τα βιβλία του, γράφει ότι «Η συμβολή των Σαρακατσαναίων στην προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο του 1821, υπήρξε πράγματι σημαντική, το μέγεθος της οποίας δεν έχει μελετηθεί και αξιολογηθεί. Όσοι λαογράφοι κυρίως ασχολήθηκαν με τους Σαρακατσαναίους, ακροθιγώς, και μόνο έθιξαν την πλευρά αυτή και μόνο λίγα ονόματα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας».

Με το βιβλίο του, λοιπόν, ο Ιωάννης Κουτσοκώστας μέσα από τεκμηριωμένες πηγές, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, να φωτίσει τη δράση και συμβολή των Σαρακατσαναίων, όχι μόνο στην προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο του 1821, αλλά και στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της νεώτερης ιστορίας μας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακά Σαρακατσάνικα ακούσματα σε ερμηνεία της Ιωάννας Τσαούση και με τον Σωτήρη Γιαννακό στη τζαμάρα, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε, τον κύριο Βασίλη Αλεξίου που αποδέχτηκε άμεσα την πρόσκληση να συντονίσει και να συμβάλλει στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα, Γιάννη Κουτσοκώστα και την Π.Ο.Σ.Σ για την τιμή που μας έκαναν να δεχτούν να γίνει η παρουσίαση στην πόλη μας κι ευχόμαστε κι αυτή η έκδοση να είναι καλοτάξιδη και γρήγορα να εξαντληθεί κι αυτή όπως η προηγουμένη.

Ευχαριστούμε το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, το Δήμο Τρικκαιων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων για την παραχώρηση της όμορφης και ιστορικής αυτής αίθουσας και προσωπικά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Τσιτσάνη, κύριο Στέλιο Καραγιώργο, για την άψογη συνεργασία μας και πολύτιμη βοήθεια στο στάδιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης.

Ιδιαιτέρως, ευχαριστούμε τους ομιλητές:

Την κυρία Ναυσικά Μουλά – Αγγελάκη, φιλόλογο, πρόεδρο του ΦΙΛΟΣ και υποδιευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων για την άρτια παρουσίαση  που πραγματικά καθήλωσε το κοινό.

Τον κύριο Γεώργιο Καψάλη, Πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος  Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. που δέχτηκε να είναι στην πόλη μας και να μας μιλήσει για το βιβλίο αλλά και το πρόσωπο του συγγραφέα, Ιωάννη Κουτσοκώστα.

Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, η πρόεδρος του Δ.Σ. Τρικκαίων Νικολέτα Μπρουζούκη, ο αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Γακόπουλος και Δήμητρα Νάτσινα, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη Έφη Λεβέντη, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Λάππας, ο υποδιοικητής της ΣΜΥ, Συνταγματάρχης Σπύρος Παπαθανασίου, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κύριος Ευάγγελος Τσέλιος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστος Μπλουγούρας, ο π. Αθανάσιος Αραπογιάννης ως εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, ο εκπροσωπος του τοπικού τμήματος IPA Τρικάλων, κύριος Γεώργιος Τσιγαρίδας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολυτέκνων Τρικάλων κύριος Θωμάς Μπαλκίζας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας, κύριος Κώστας Κωστακόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κορδελιού – Ευόσμου, κύριος Ιωάννης Φαρμάκης,  η πρόεδρος κυρία Έφη Ρουπακιά και μέλη του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας, μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΣ, ο κύριος Αθανάσιος Μόσχος, πρώην μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΣ και εκπρόσωπος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Καρδίτσας,  εκπρόσωποι φορέων και αρχών, ενώ μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Θανάσης Λιούτας.

Τέλος, ευχαριστούμε τους χορηγούς που στήριξαν την  εκδήλωση και όλους όσοι παραβρέθηκαν σ΄αυτή.

του Ιωάννη Κουτσοκώστα

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή