Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Τρικάλων για τα… δαγκώματα φιδιών

Δεκάδες περιστατικά κάθε χρόνο – Πως αντιμετωπίζονται

Έντονη ανησυχία υπάρχει το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση των φιδιών που έχουν ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη, …βολτάρουν ακόμη και σε αυλές σπιτιών, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά από δαγκώματα που οδήγησαν στα επείγοντα των νοσοκομείων, παρόλο που βρισκόμαστε μόλις στην έναρξη του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr το Νοσοκομείο Τρικάλων βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, ενώ σε επάρκεια είναι οι αντιοφικοί οροί που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μιλώντας με την προϊσταμένη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΤ Ειρήνη Μπορμπότη, μας εξηγεί πως υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων περιστατικών.

Απαιτείται ψυχραιμία

Αρχικά, όπως τονίζει η κα. Μπορμπότη εάν ένας άνθρωπος υποστεί δάγκωμα από φίδι, θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία και θα πρέπει να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο και πουθενά αλλού.

Εκεί, ακολουθείται μια διαδικασία η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού και κυρίως εάν πρόκειται για δάγκωμα από δηλητηριώδες φίδι, το οποίο στη περιοχή μας είναι η οχιά.

Στα επείγοντα θα γίνει αξιολόγηση του περιστατικού, ενυδάτωση, συνεχές Monitoring, έλεγχος των ζωτικών σημείων και αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση τότε ο ασθενής θα μεταφερθεί στην Κλινική για νοσηλεία και χορήγηση του αντιοφικού ορού.

Υπήρξε ακόμη και ακρωτηριασμός άκρου μιας Τρικαλινής

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη των ΤΕΠ τα περιστατικά κάθε χρόνο σε τοπικό επίπεδο είναι δεκάδες. Τα περισσότερα, είναι ελαφριά και έχουν αντιμετωπιστεί με νοσηλεία 5 με 6 ημερών. Βέβαια, σε αυτό σημαντικό κριτήριο είναι η ποσότητα του δηλητήριου, το σημείο του δαγκώματος, καθώς η ηλικία του ασθενούς.

Υπήρχαν όμως και τα πιο βαριά, που συνδυαζόταν κυρίως με άλλες παθήσεις του ασθενή που χρειάστηκαν περαιτέρω νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κα. Μπορμπότη, θυμάται την περίπτωση μιας συμπολίτισσας πριν μερικά χρόνια η οποία ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη και χρειάστηκε η διακομιδή της στη Λάρισα προκειμένου να γίνει  ακρωτηριασμός άκρου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε απαιτείται προσοχή και ψυχραιμία.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή