Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε ισχύ οι νέοι συντελεστές της προκαταβολής φόρου

Το ύψος της μείωσης της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος που δικαιούνται γνωρίζουν από χθες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την εμφάνισή του συγκεκριμένου ποσοστού μείωσης στον λογαριασμό τους στο myTAXISnet από την ΑΑΔΕ.

Μάλιστα όπως διευκρινίστηκε από την ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν ήδη τη δήλωσή τους αρκεί μόνο να την επανυποβάλουν με ένα κλικ προκειμένου η εκκαθάριση του φόρου να γίνει με τους νέους μειωμένους συντελεστές και να επωφεληθούν άμεσα από τη μεγάλη ανάσα της μείωσης της προκαταβολής του φόρου.

Την Παρασκευή υπογράφηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου. Με βάση την απόφαση, προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται.

Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με τον μειωμένο συντελεστή προκαταβολής φόρου ενώ οι υπόλοιπες με ένα κλικ θα κάνουν επανυποβολή.

Σε σχετική δήλωσή του ο Βεσυρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις, προχωρά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Παράδειγμα

Σημειώνεται ότι η προκαταβολή του φόρου μειώνεται ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που υπέστη η κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας στο διάστημα από την εκδήλωση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ειδικότερα μειώνεται ως εξής:

– κατά 30% για μείωση τζίρου 5-15%

– κατά 50% για μείωση τζίρου 15,1-25%

– κατά 70% για μείωση τζίρου 25,1-35%

– κατά 100% για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%

Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν επίσης:

– Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2019.

– Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Επανυποβολή Δήλωσης

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που υπέβαλλαν ήδη φορολογική δήλωση, σε εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί από τον διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή αλλά και με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι θα αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με τον μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, αρκούν το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, η σχετική διαδικασία θα διαρκούσε έως και 5 μήνες!

Για τον σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTAXISnet με τις σχετικές οδηγίες. Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.

Εννοείται ότι όσοι από τη Δευτέρα θα υποβάλουν για πρώτη φορά τη δήλωσή τους θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με τον νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

indicator.gr

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή