Σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών

Χάνει διαπίστευση πληρωμών ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Το χειρότερο σενάριο, δείχνει να επιβεβαιώνεται στο μέτωπο που έχει σχέση με τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών, καθώς, η επιτήρηση στην οποία έχει ήδη τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, σε άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού Πληρωμών, που σημαίνει ότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα μπορεί να γίνει καμιά πληρωμή επιδοτήσεων. 

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες από την διαδικτυακή συνάντηση που είχαν την Τρίτη 11 Ιουνίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την επιτελική ομάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφήνει απολύτως ανοιχτό το θέμα άρσης της πιστοποίησης που είχε τα τελευταία χρόνια και επανεξέτασης από μηδενική βάση όλων των προϋποθέσεων για την εκ νέου ενεργοποίησή της.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι για να αποκατασταθεί η τάξη και να αποκτήσει ξανά ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστοποίηση, θα πρέπει να βελτιώσει με θεαματικό τρόπο μια σειρά από αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του, τις οποίες με «μπαλώματα» προσπαθούσε να κρύψει εδώ και αρκετά χρόνια. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η αποκατάσταση της ομαλότητας στον οργανισμό δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον δυναμικό, ούτε με τις τραγικές περιπτώσεις «τεχνικής υποστήριξης» που εξέθρεψε για περισσότερο από μια δεκαετία ο εν λόγω οργανισμός.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον Οργανισμό Πληρωμών αλλά και όλο το σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα, καθώς, παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές του 2023 άνω των 250 εκατ. ευρώ (μέχρι το τέλος Ιουνίου), δεν έχει ξεκινήσει (για πρώτη φορά τέτοια εποχή) η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, έχει ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα καταλογισμός ύψους 280 εκατ. ευρώ για προηγούμενες χρήσεις (2019, 2020, 2021) και είναι πολύ κοντά νέες ποινές για τις δύο τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει το agronews.gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τελεί υπό αποχώρηση, εν όψει ανασχηματισμού που έρχεται μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, οι «διευθετήσεις» μεταξύ τεχνικών συμβούλων που επιχείρησε να προωθήσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν απέδωσαν καρπούς, το προεδρείο του Οργανισμού είναι προσωρινό και δεν τυγχάνει ευρείας εμπιστοσύνης, τα τελευταία δείγματα γραφής (ειδικά με κάποια ΑΦΜ) έχουν επιβαρύνει την κατάσταση, ενώ κάποια επιτελικά στελέχη του ίδιου του Οργανισμού υπονομεύουν παρασκηνιακά ακόμα και την φιλοξενία των δεδομένων (ΟΣΔΕ κ.α.) στο δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος, δηλαδή στο gov.gr.

Χάνει διαπίστευση πληρωμών ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών
Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεωργιάδης

Με βαθιά θλίψη, ανακοινώνουμε τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου, Δημητρίου Νικ. Γεωργιάδη …
Δροσερή γιορτή λήξης για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης του 2024

Δροσερή γιορτή λήξης για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης του 2024

Με μια όμορφη γιορτή, που δρόσισε τα μικρά παιδιά, ολοκληρώθηκε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης για το 2024 …