Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε θέση μάχης τα τρακτέρ στη Λάρισα

Δύο μόλις μέρες μετά την έλευση του 2023, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς οι αγρότες πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση του έτους με τρακτέρ στη Θεσσαλία. Μια κινητοποίηση που αποτελεί προπομπό για τις επόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις που ενδεχομένως λάβουν χώρα τις επόμενες εβδομάδες ανά την επικράτεια.

Οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν την ερχόμενη Κυριακή στη Νίκαια στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) και με αυτή την αφορμή, η larissanet επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), Ρίζο Μαρούδα για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Το ψαλιδισμένο εισόδημα και η αγωνιστική διάθεση

Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η πτώση των τιμών πώλησης έχουν φέρει ως συνέπεια το ψαλίδισμα του εισοδήματος των αγροτών. Αυτό είναι σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα, και υπό αυτές τις συνθήκες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για πανελλαδικές κινητοποιήσεις την ερχόμενη Κυριακή.

Στιγμιότυπα από την πρώτη αγροτική κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αγιά

“Αυτό που έχει οξύνει κατά πολύ την κατάσταση στον αγροτικό τομέα και στα αδιέξοδα που βιώνουμε είναι η άνοδος και σχεδόν ο διπλασιασμός του κόστους της παραγωγής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε συνάρτηση και με την πτώση των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων.

Πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος της παραγωγής. Αυτό έχει ψαλιδίσει το εισόδημα με συνέπεια να μην μπορούμε να ζήσουμε, αλλά και να μην υπάρχει η δυνατότητα στους συναδέλφους μας να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Υπάρχει μεγάλη μείωση του εισοδήματος και αυτό δεν λύνεται ούτε με επιδόματα, ούτε με voucher, ούτε με pass” τονίζει στη larissanet ο κ. Μαρούδας.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ υπογράμμισε ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων τη μείωση του κόστους παραγωγής και μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους τη φετινή χρονιά. Την ερχόμενη Κυριακή πάντως στη Νίκαια, παραγωγοί από όλη τη χώρα θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι σε κινητοποιήσεις. Για τον κ. Μαρούδα η απόφαση πρέπει να είναι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις και διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Η αγροτική κινητοποίηση της Αγιάς από ψηλά…

“Υπάρχει προβληματισμός, υπάρχει ανησυχία, υπάρχει αγανάκτηση, υπάρχουν και πιέσεις προς τους αγρότες, είναι επίσης μια προεκλογική χρονιά. Εμείς πιστεύουμε ότι ακριβώς  επειδή υπάρχουν τόσα προβλήματα και είναι μια προεκλογική χρονιά είναι μια ευκαιρία να βγούμε πολύ πιο μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις. Άρα υπάρχει αγωνιστική διάθεση” δηλώνει ο κ. Μαρούδας.

Μαζική συμμετοχή παρά το “300άρι”

 Ένα δείγμα της αγωνιστικής διάθεσης ανέφερε ο κ. Μαρούδας δόθηκε την περασμένη Τρίτη από τους αγρότες της Αγιάς. Το πρωί εκείνης της ημέρας, παραγωγοί της περιοχής πραγματοποίησαν δυναμικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία για μια σειρά αιτημάτων. Η συμμετοχή των αγροτών στη διαμαρτυθρία ήταν, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, μαζική και ενώ την αμέσως προηγούμενη μέρα (2/1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς εξήγγειλε αποζημίωση 300 ευρώ ανά στρέμμα για τους μηλοπαραγωγούς.

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας Αγιάς, Γιάννης Ζαχαράκης τόνισε εκείνη την ημέρα, πως “ναι μεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η εξαγγελία, κερδίσαμε μία μάχη, όμως τα προβλήματα για τη νέα καλλιεργητική χρονιά παραμένουν. Εμείς αναμένουμε και για τα άλλα προϊόντα να δούμε τι θα γίνει».

Αγωνιστική διάθεση για διεκδικήσεις των αγροτών διαπιστώνει ο κ. Ρίζος Μαρούδας

Η κεντρική πλατεία της Αγιάς την Τρίτη, γέμισε με τρακτέρ και κόσμο ο οποίος έδωσε “βροντερό” παρών στο κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ των Αγροτικών Συλλόγων και των Συνεταιρισμών της Αγιάς.

Το τι δείχνει και τι ενδεχομένως σηματοδοτεί αυτή η συμμετοχή αναφορικά με τις μελλοντικές κινητοποιήσεις των αγροτών εξηγεί στη larissanet ο κ. Μαρούδας: «Δείχνει ότι κάτω από την πίεση και την αποφασιστικότητα των αγροτών, και την πίεση που ασκήσαμε υπήρξε μια εξαγγελία που κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά ακόμα είναι πίσω από τις ανάγκες και τη χασούρα που έχουμε. Είναι ένα αποτέλεσμα των αγώνων μας, των βασικών κινητοποιήσεων και συσκέψεων που έγιναν στην Αγιά. Αυτό που κρατάμε σαν βασικό συμπέρασμα είναι ότι μέσα από τους αγώνες μας μπορούν να υπάρχουν αποτελέσματα και κατακτήσεις.

Από εκεί και πέρα το ότι την Τρίτη ξέροντας ότι έχουμε πάρει τα 300 ευρώ, η συμμετοχή μας ξεπέρασε κάθε προηγούμενη κινητοποίηση δείχνει ότι εμείς έχουμε την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν”.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή