Σε Πιαλεία και Καλαμπάκα Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ

Αυτοψίες σε περιοχές με κατολισθητικά φαινόμενα.
 
Κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) αποτελούμενο από τους Γεωλόγους Ναταλία Σπανού και Λάμπρο Πυργιώτη επισκέφθηκε την κατολισθηθείσα περιοχή της Πιαλείας στην θέση «Αλπίνα», προκειμένου να ελέγξει και να χαρτογραφήσει τα κατολισθητικά φαινόμενα, να προβεί σε συμπεράσματα αναφορικά με το μηχανισμό γέννησης τους και τα αίτια που τα προκάλεσαν καθώς και την επικινδυνότητα περαιτέρω εξέλιξής τους.

Πρώτα οι Γεωλόγοι του ΙΓΜΕ ελέγξανε την περιοχή όπου καταστράφηκαν ολοσχερώς 3 σπίτια και στην συνέχεια διπλανή θέση που υφίστανται 4 οικίες οι οποίες δεν επηρεάσθηκαν από τα παραπάνω φαινόμενα. Στην τελευταία περίπτωση δεν παρατηρήθηκαν παρά μικρορωγματώσεις στον αύλειο χώρο αυτών, ενώ τα φαινόμενα αστάθειας περιορίζονται σε αγρούς κατάντη.
Στην ενημέρωση που έκαναν μετά το τέλος του ελέγχου οι Γεωλόγοι με παρόντες τους πληγέντες ιδιοκτήτες των 3 σπιτιών καθώς και αυτών των άλλων 4, ανέφεραν ότι η περιοχή που επλήγη από τα κατολισθητικά φαινόμενα «κρίνεται ακατάλληλη για μελλοντική οικιστική ανάπτυξη».

Για τα 4 σπίτια την περιοχή της «Αλπίνας», δεν αναμένεται πρόβλημα λόγω εξέλιξης των φαινομένων τόσο κυρίως της μορφολογικής τους θέσεις όσο και της καλής θεμελίωσής τους. Οι μικρορωγματώσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται σε καθιζήσεις των υλικών επιχωμάτωσης.

Αναφορικά με τους 3 κλάδους των ελιγμών του αγροτικού δρόμου που έχει πληγεί από την εκδήλωση των αστοχιών,  θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την επούλωση των ρωγματώσεων με εξομάλυνση χωρίς προσθήκη στην παρούσα φάση υλικών επιχωμάτωσης.
Οταν σταματήσουν οι βροχές μπορεί να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ο δρόμος για τις ανάγκες των κατοίκων, με μέριμνα των Μηχανικών της Περιφέρειας και του Δήμου Πύλης, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα σύστημα επιφυλακής για την περίπτωση επαναδραστηριοποίησης των φαινομένων.

Οι Γεωλόγοι ανέφεραν ότι πρέπει να ακολουθήσει Γεωλογική και Γεωτεχνική Μελέτη που θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, για τον προσδιορισμό του βάθους ολίσθησης και την εξέταση της δυνατότητας λήψης μέτρων σταθεροποίησης της περιοχής που επλήγη. Αμεσα κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή δασοτεχνικών φραγμάτων ανάσχεσης της ροής του χειμάρρου που διέρχεται στον πόδα των αστοχιών.
Το συνεργείο του ΙΓΜΕ επισκέφτηκε και τον οικισμό «Σταγιάδες» της Τοπικής Κοινότητας Αγναντιάς, για την εξέταση των  κατολισθητικών φαινομένων που έλαβαν χώρα πρόσφατα, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ζημιές σε οικίες του οικισμού.Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή