Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σεισμός Τουρκία: Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 16.000 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 30.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει, ενώ όσο πέφτει η νύχτα το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό. Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι.

Φρίκη στη Συρία

Την ώρα που οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία που έπληξαν και τη Συρία ολοένα και αυξάνονται, εικόνες φρίκης έρχονται στη δημοσιότητα από την Τζαντάρις. Στη συγκεκριμένη περιοχή, βόρεια από το Χαλέπι, ετοιμάζουν μαζικούς τάφους για τα θύματα του σεισμού.

Οι φωτογραφίες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τα «Λευκά Κράνη» που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή. Όπως μπορείτε να δείτε, χρησιμοποιούν εκσκαφείς για να ανοίξουν λάκκους, ενώ οι σοροί των νεκρών βρίσκονται σε σακούλες πτωμάτων.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, 3.612 είναι οι νεκροί από τον σεισμό στη Συρία και 12.873 έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία.

Δείτε φωτογραφίες από την Τζαντάρις:

«Όταν η ζωή νικά τον θάνατο»

Ο θρήνος και η απόγνωση πάνω από τα συντρίμμια, οι χαροκαμένες μητέρες που θρηνούν τα παιδιά τους, ο πατέρας που κάθεται επί ώρες κρατώντας το χέρι του νεκρού παιδιού του στα χαλάσματα γκρεμισμένου κτιρίου, το ατελείωτο μοιρολόι για τις χιλιάδες νεκρούς και εγκλωβισμένους δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.  Λυγίζουν οι πάντες. 

Η εικόνα ενός κοριτσιού που προστατεύει στα χαλάσματα τον μικρότερο αδελφό της μας κάνει να δακρύσουμε.

Έλληνες και Τούρκοι μία γροθιά στα χαλάσματα

Η απίστευτη τραγωδία που εξελίσσεται στη γειτονική Τουρκία, κινητοποίησε άμεσα την ελληνική πλευρά, στέλνοντας από την πρώτη στιγμή βοήθεια.

Η ΕΜΑΚ που έφτασε στα σημεία της τραγωδίας, έχει καταφέρει ήδη να ανασύρει ζωντανούς ανθρώπους από τα χαλάσματα σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Τούρκοι πολίτες τους αγκαλιάζουν λέγοντας το δικό τους «ευχαριστώ» για όλα όσα κάνουν νυχθημερόν με κίνδυνο της ζωής τους.

Σαν μια γροθιά Έλληνες και Τούρκοι  διασώστες από τις δύο χώρες μάχονται στα συντρίμμια σώζοντας ζωές.

Με κίνδυνο της ζωής ζωής τους λόγω και των συνεχών ισχυρών μετασεισμών που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 5 Ρίχτερ,  κάνουν χειρουργικές κινήσεις για να φτάσουν κοντά σε εγκλωβισμένους .

Μπορεί να χρειαστούν ώρες για να δημιουργήσουν μία διαδρομή ο ασφαλείας. Ζητούν – από τους συγγενείς, από τον κόσμο που περιμένει καρτερικά ένα χαρμόσυνο νέο, από τους δεκάδες δημοσιογράφους που καταγράφουν αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές – με ένα νεύμα να επικρατήσει απόλυτη ησυχία.

Δεν ακούγεται ούτε ανάσα. Οι διασώστες προσπαθούν να αφουγκραστούν και τον παραμικρό θόρυβο στα χαλάσματα που θα τους οδηγήσει σε κάποιον εγκλωβισμένο . Τα θαύματα μέσα από τα συντρίμμια συνεχίζονται.

Όταν η ζωή νικά τον θάνατο

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας βρέθηκαν στα σημεία όπου υπήρχαν γκρεμισμένα κτίρια.  Θάνατος παντού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ακούν μία φωνή στα ερείπια  κτιρίου στην πόλη Χατάι που επιχειρούν. Με πραγματική αυτοθυσία, καθώς κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου αρχικά πίστεψαν ότι ζωντανό ήταν ένα μικρό παιδί που ήταν κάτω από σώμα της άψυχης μητέρας του.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή που ακουγόταν ήταν της νεαρής κοπέλας, της Αϊρίν που ήταν παγιδευμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς.

Η νεαρή κοπέλα που βρισκόταν για πάνω από 63 ώρες κάτω από τα χαλάσματα ήταν τόσο απελπισμένη που ζήτησε από τους πυροσβέστες να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του ποδιού της για να σωθεί.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ με χειρουργικές κινήσεις και με μεγάλη προσοχή έκοψαν σιγά σιγά το δοκάρι και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την Αϊρίν.

Το «ευχαριστώ» της 20χρονης κοπέλας θα το κρατήσουν ως παράσημο για την υπόλοιπη ζωή τους. Οι εικόνες φρίκης που αντικρίζουν καθημερινά θα στους στοιχειώνουν για πάντα.

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή