Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σοφόν το ασαφές… για τις ανεμογεννήτριες στα βουνά των Τρικάλων

Η απάντηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα – «Αξιολογούνται» οι ενστάσεις των τοπικών και περιφερειακών φορέων και αρχών

 

Από τον Νοέμβριο του 2022 που κατατέθηκε ερώτημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και βουλευτή του νομού Τρικάλων κ. Κώστα Σκρέκα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μεταξύ αυτών και ο Σάκης Παπαδόπουλος από τον νομό Τρικάλων, σχετικά με τις προθέσεις αδειοδότησης για εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα ορεινά του Δήμου Πύλης και Μετεώρων, μόλις στις 8 Φεβρουαρίου ήρθε η απάντηση.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, που συνοδεύεται από επιμέρους απαντήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ εξετάζονται για κάθε έργο ξεχωριστά ενώ δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν απόψεις των τοπικών φορέων – κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι και αυτόματα θα υιοθετούνται. Επίσης, με βάση την απάντηση αν και δεν χρειαζόταν εκσυγχρονισμός του χωροταξικού σχεδίου πλαισίου για τις ΑΠΕ σύμφωνα με τον Υπουργό, προχωρούν οι διαδικασίες για την αναθεώρησή του ενώ από την αντίστοιχη υπηρεσία αναφέρεται ότι η διαδικασία βρίσκεται στην αξιολόγηση του Β Σταδίου. Η απάντηση αρκετά περιορισμένη ομολογουμένως, συνοδεύεται από υπηρεσιακά στοιχεία.

Βάσει αυτών:

Εκκρεμούν στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ΔΙΠΑ αιτήματα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το έργο του ΑΣΠΗΕ στη θέση Ξηρόκαμπος, του Δ. Μετεώρων, όσο και για το έργο του συγκροτήματος των 7 ΑΣΠΗΕ στις θέσεις Αυγό, Κορυφή Καρατζούνη, Κορυφή Καυκιά, Ψηλά Δέντρα, Κερασούλες Νταλαμήτρου και Μαυροβούνιον των Δήμων Πϋλης – Αργιθέας. Μάλιστα, για τη θέση Ξηρόκαμπος, έχει εκδοθεί το 2ο σχετικό έγγραφο με το οποίο διαπιστώθηκε, όπως αναφέρεται, η τυπική πληρότητα της ΜΠΕ. Αντίστοιχα για το έργο των 7 ΑΣΠΗΕ έχουν διαβιβαστεί οι εγκρίσεις των ΜΠΕ ενώ βρίσκονται «υπό αξιολόγηση» οι απόψεις του «κοινού» και των γνωμοδοτούντων φορέων.

Επισήμως αναφέρεται από τη ΔΙΠΑ ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της δεν εκκρεμεί στην υπηρεσία τους οποιοδήποτε σχετικό αίτημα Έγρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου ΑΣΠΗΕ στην περιοχή του Ασπροποτάμου και Μετεώρων υποκατηγορίας Α1 ( κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και που απαιτούν απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Δείτε Η απάντηση του Υπ. Κώστα Σκρέκα

Δείτε Το έγγραφο της Δνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης

Δείτε Το έγγραφο της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού

Δείτε Το έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρησης Φυσικού Περιβάλλοντος

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή