Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων: Στις κορυφές του Λάκμου

Η πρώτη προγραμματισμένη ανάβαση της νέας χρονιάς έμελε να είναι και μια από τις εντυπωσιακότερες χειμερινές πορείες μας αν και καθόλου δεν προδιέθεταν σε κάτι τέτοιο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του Μετσόβου το πρωί της περασμένης Κυριακής. Βαριά συννεφιά σκέπαζε όλη την γύρω ορεινή ζώνη. Στόχος μας ήταν η ανάβαση στην Τσουκαρέλα (υψ. 2295 μ.) την ψηλότερη κορυφή του Λάκμου (Περιστέρι). Με σημείο εκκίνησης το Ανθοχώρι Μετσόβου στις βόρειες πλαγιές του βουνού, σε υψόμετρο 1030 μέτρων.
 
Από το χωριό ξεκινά ένα μονοπάτι που σύντομα συναντά τον βασικό δασικό δρόμο. Αυτός φτάνει πολύ ψηλά, κινούμενος με νότια κατεύθυνση, ανάμεσα στο φαράγγι του Λευκοπόταμου και τις κορυφές Καλόγηρος και Γιαννάκη με σκοπό την εξυπηρέτηση της κτηνοτροφίας, βασικού οικονομικού πόρου της ευρύτερης περιοχής του Λάκμου.
 
Βαδίζουμε για πολύ ώρα στον χωματόδρομο. Το χιόνι δεν μας δυσκολεύει, αφού το ύψος του είναι μικρό και η ποιότητά του καλή. Απέναντί μας το βόρειο τείχος του Λάκμου, ένα εντυπωσιακότατο απόκρημνο στεφάνι ύψος 2000 μέτρων που σχηματίζουν οι κορυφές Μεγάλη Σπανούρα – Στακόκκαλα.
 
Τα σύννεφα υποχωρούν περιοδικά αποκαλύπτοντας το υπέροχο θέαμα των λευκών απόκρημνων βράχων. Δεξιά μας ο λιγότερο απόκρημνος σχηματισμός του Καλόγηρου αποκαλύπτεται όταν η ομίχλη αποτραβιέται. Είναι μια θαυμάσια εποχή ο χειμώνας για βουνά σαν τον Λάκμο. Τονίζει τα αλπικά χαρακτηριστικά προσδίδοντας τους εικόνα πολύ ψηλότερων βουνών.
 
Φτάνοντας στο τελευταίο μαντρί ο δρόμος στρίβει δεξιά. Ακολουθώντας τώρα πορεία νοτιοδυτική μπαίνουμε στην αρχή του φαραγγιού βαδίζοντας ανάμεσα στην Σικιέρ Ράχη και στον σχηματισμό Γιαννάκη. Κερδίζουμε συνεχώς υψόμετρο βαδίζοντας πλέον πάνω σε παχύ στρώμα χιονιού που είναι αρκετά παγωμένο ώστε να μην βουλιάζει αλλά σε συνδυασμό με τη μικρή κλίση δεν απαιτεί χρήση ειδικού εξοπλισμού (κραμπόν, πιολέ).
 
Μετά από τρίωρη συνολική πορεία, είμαστε ακόμα αρκετά μακριά από τη βάση της Τσουκαρέλας. Μεσημέριασε πλέον και πρέπει να σκεφτούμε την έγκαιρη επιστροφή μας. Έτσι, επιχειρούμε ανάβαση στη ράχη ανατολικότερα της κορυφής. Ανάβαση δύσκολη το καλοκαίρι αλλά ευκολότερη τώρα λόγω της ιδανικής κατάστασης του χιονιού που ασφαλίζει τα πατήματά μας.
 
Σε μισή περίπου ώρα φτάνουμε στη ράχη για να αντικρύσουμε έκπληκτοι ένα θέαμα μοναδικό, απίστευτο. Γύρω μας όλες οι κορυφές του Λάκμου, αστραφτερές και υπέροχες στην απομόνωσή τους. Στη ρίζα του Μέγα Τράπου κοιμάται ο Δράκος της Βερλίγγας. Κάτω από το χιόνι ανασαίνει ο Αχελώος περιμένοντας την έκρηξη της άνοιξης. Δεξιά μας πυργώνεται ο επιβλητικός ολόλευκος βράχος της Τσουκαρέλας. Ανυπέρβλητη ομορφιά. Τυχεροί εμείς που βρισκόμαστε εδώ μια σε μέρα ευλογημένη. Όχι, δεν είναι απλά η εικόνα, είναι τα συναισθήματα που προκαλεί η απέριττη ομορφιά του λευκού τοπίου. Τα μάτια δίνουν το ερέθισμα στο νου και αυτός γεννά το καθαρό συναίσθημα που κυριεύει τις καρδιές μας.
 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
 
Την προσεχή Κυριακή είναι προγραμματισμένη η κοπή της ετήσιας πίτας του συλλόγου μας. Πληροφορίες για τις δράσεις μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή