Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σ.Π.ΟΡ. Τρικάλων: Χειμερινή ανάβαση στις Τσούκες

Δεν περιλαμβάνονται ανάμεσα στις ψηλές κορυφές των Αγράφων, εν τούτοις η γοητεία τους είναι αναμφισβήτητη. Μιλάμε για τις Τσούκες, ένα συγκρότημα τεσσάρων κορυφών με ψηλότερη αυτήν στα 1705 μέτρα. Αποτελούν τμήμα του βόρειου τείχους των Αγράφων, μαζί με τις γειτονικές κορυφές της Καραβούλας και του Αχλαδιά.

Η γοητεία τους έγκειται στο απόκρημνο της όψης τους, έτσι όπως ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι από το κάποτε φοβερό πέρασμα της Γκρόπας αλλά και στη δυσκολία πρόσβασής τους, ιδιαίτερα τους μήνες του χειμώνα. Ακριβώς στην καρδιά του χειμώνα προγραμματίσαμε την ανάβαση στις κορυφές αυτές, κάτι που δεν είχαμε ξανακάνει μέχρι τώρα.

Με τη δημιουργία της σήραγγας που παρακάμπτει την Γκρόπα, το πέρασμα στην περιοχή έγινε πιο εύκολο, αλλά πρέπει τώρα να αφήσουμε τα αυτοκίνητά μας λίγο μετά την έξοδο της σήραγγας και να βαδίσουμε στον κλειστό από τα χιόνια παλιό δρόμο μέχρι το σημείο που αυτός συναντά τον χωματόδρομο που οδηγεί στο Ανθηρό.

Το πρωινό της Κυριακής, σκοτεινό και ανταριασμένο, τονίζει τη δραματικότητα του τοπίου. Σύννεφα μαύρα κατέλαβαν τις ψηλότερες των κορυφών, αλλά δεν στέκονται ικανά να αποθαρρύνουν την πορεία μας.

Ο χωματόδρομος είναι σκεπασμένος από χιόνι που το ύψος του δεν ξεπερνά τα δέκα εκατοστά, καθώς οι πρόσφατες βροχές έλιωσαν μεγάλο μέρος του. Αυτό δηλώνουν και οι αναρίθμητοι καταρράκτες που κατρακυλάνε στις πλαγιές αλλά και οι χιονοστιβάδες που κλείνουν τον δρόμο σε ορισμένα σημεία.

Φτάνοντας στο διάσελο ανάμεσα στο Ξηροβούνι και στις Τσούκες, παγωμένος άνεμος μας αναγκάζει να θωρακίσουμε τα κορμιά μας με ότι πιο ζεστό ρούχο διαθέτουμε. Από εδώ και πάνω, θα αποτελέσει ισχυρό αντίπαλο στην προσπάθεια προσέγγισης των κορυφών, μαζί με το χιόνι που γλιστρά πάνω στις πέτρες και στο χορτάρι.

Φτάνοντας στην πρώτη και χαμηλότερη από τις κορυφές, συνεχίζουμε κατεβαίνοντας στο μικρό διάσελο κάτω από τη δεύτερη που από εδώ φαίνεται σαν ένας τεράστιος πύργος, σκοτεινός και απόκρημνος. Τώρα ο δυνατός αέρας συνοδεύεται από νερόχιονο. Δεν κρίνουμε συνετό να συνεχίσουμε για πιο ψηλά, το βουνό κλείστηκε στον εαυτό του, έγινε αφιλόξενο.

Η παρουσία μας περιττεύει. Καμία σχέση με την αντίστοιχη πορεία που κάναμε τον Νοέμβρη του 2011. Τότε είχαμε την ευκαιρία να πατήσουμε μια- μια όλες τις κορυφές, να φτάσουμε πάνω σε καθεμία από τις Τσούκες, τις αιχμηρότερες απολήξεις του βόρειου τείχους των Αγράφων.

Επιστρέφουμε ακολουθώντας αντίστροφη διαδρομή, κάτω από συνεχές ψιλόβροχο.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα ανεβούμε στην κορυφή Αρκούδα, ξεκινώντας από τον Γάβρο. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή