Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΣΠΟΡΤ – Στην κορυφή Σαλαγιάννη των Αγράφων

Πόσα πράγματα αλλάζουν μέσα σε δέκα χρόνια! Και πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι.

Δέκα χρόνια πέρασαν ακριβώς από την τελευταία ανάβασή μας στην κορυφή Σαλαγιάννη. Ιούνης του 2012 και Ιούνης του 2022. Η ομάδα του τότε και η τωρινή ομάδα μικρή σχέση έχουν αφού λίγοι είναι οι κοινοί συμμετέχοντες.

Αφέθηκε στο έλεος της φύσης ο δασικός δρόμος που από το Λεοντίτο μας οδήγησε τότε στις ορεινές βοσκές, δηλαδή από το υψόμετρο των 970 μέτρων σε αυτό των 1450 μέτρων. Απρόσπέλαστος πλέον λόγω των ελάτων που έπεσαν και ποτέ δεν απομακρύνθηκαν. Φθίνει η ορεινή κτηνοτροφία όπως και σε όλα τα βουνά μας, αν εξαιρέσουμε τις αγελάδες που πλήθυναν και πήραν τη θέση των προβάτων ακόμα και στα αλπικά υψόμετρα.

Αναγκαστήκαμε έτσι να κάνουμε πεζή μια μάλλον αδιάφορη απόσταση 6,5 χιλιομέτρων μέχρι το οροπέδιο ως τη βάση των κορυφών.

Εδώ το ελατόδασος τελειώνει και αρχίζει το βασίλειο της πέτρας, κοινό γνώρισμα του Αγραφιώτικου τοπίου. Γυμνές αποσαθρωμένες κορυφές από τα νερά και τα χιόνια δύστροπων χειμώνων. Στη βάση τους οι λιθώνες φτιάχνουν ατέλειωτες σάρες μέχρι τις κοίτες των φαραγγιών που κόβουν τα βουνά σε φέτες. Ένα πρόσκαιρο πράσινο χνούδι απλώνεται στις πλαγιές διάστικτο με άσπρες λωρίδες παγωμένου χιονιού κάτω από το φωτεινό γαλάζιο. Άνεμος ελευθερίας πνέει στις κορφές σηκώνοντας μικρά- μικρά σύννεφα και τα αεροπλάνα αφήνουν λευκά σημάδια στις ουράνιες στράτες.

Τέτοια λαμπρή γιορτή στήνεται εδώ πάνω, και όλα για το χατήρι μας θαρρούμε. Έ λοιπόν, χαλάλι ο κόπος της δύσκολης ανάβασης μέχρι τον τελευταία πύργο του Σαλαγιάννη, στα 2130 μέτρα. Το αέρινο πέρασμα από την προκορφή, μια πέτρινη λωρίδα ανάμεσα σε ιλιγγιώδη βάραθρα που περνάμε σκυφτοί με προφυλάξεις.

Φτάνοντας στο πεσμένο «τριγωνομετρικό» όλη η ένταση της προσπάθειας εξαφανίζεται και ο νους είναι πια ελεύθερος να καταγράψει όλες τις λεπτομέρειες του μοναδικού τοπίου, να ανασκαλέψει λεπτομέρειες αλλοτινών διαδρομών, ονόματα παλιών συνορειβατών, στιγμές που περασαν αλλά σε κάποιο σημείο της μνήμης παραμένουν, έτοιμες να βγουν στην επιφάνεια με κάθε αφορμή. Ο αφρός των ημερών.

Ήταν μια διαδρομή μήκους 18,2 χλμ που διήρκεσε 8 ώρες καλύπτοντας 1150 μέτρα υψομετρικής διαφοράς.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή