Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Από τα Θεοδώριανα στο Καταφύδι

Το Καταφύγι (το οποίο κακώς παρεφθάρη ως Καταφίδι) είναι μια από τις μεγαλύτερες σε υψόμετρο κορυφές των Τζουμέρκων Ορέων, τα οποία χωρίζουν τους νομούς Τρικάλων και Άρτας. Με υψόμετρο 1.393μ. και δύσκολο ανάγλυφο αποτελεί πρόκληση για κάθε αληθινό ορειβάτη καθ’όλες τις εποχές.

Εκεί λοιπόν ευρέθη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συλλόγου, η εξαμελής ομάδα ορειβατών του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων, η οποία ξεκίνησε από Τρίκαλα κατέληξε στο ωραιότατο χωριό Θεοδώριανα Αρτης και την 09.15 και από υψόμετρο 1.150μ. εκκίνησε την πορεία για την κορυφή.

Κατά την διάρκεια της ανάβασης, υπό ηλιοφάνεια και ελάχιστο αέρα, οι εκπλήξεις της ανοιξιάτικης φύσης των Τζουμέρκων δεν σταμάτησαν να παρελαύνουν προ των οφθαλμών ημών. Μεγαλοπρεπείς όγκοι βραχώδεις ή καταπράσινοι, κοντινοί ή απομακρυσμένοι σε όλα τα σημεία του κοντινού ή μακρινού ορίζοντα συνέθεταν ένα σκηνικό ονειρικό που αποδεικνύει ότι η χώρα μας είναι από τις ωραιότερες του πλανήτη. Καταρράκτες που καταλήγουν σε χειμάρρους και άλλα ρέοντα ύδατα και ένα καλογραμμένο μονοπάτι, έργο του σπουδαίου ΕΟΣ Άρτας, μπαλώματα χιονιού και ενδημικά άνθη συμπληρώνουν το σκηνικό του Καταφυγίου Τζουμέρκων, χαρακτηριστικά όλου του ορεινού αυτού όγκου.

Η τελική ανάβαση προς την κορυφή είναι βραχώδης και απαιτεί προσοχή και ενίοτε χρήση των τεσσάρων άκρων. Εφθάσαμε εκεί την 14.00 μετά από σχεδόν 5 ωρών ανάβασης και καλύπτοντας υψομετρική διαφορά άνω των 1.300 μέτρων, μια από τις πλέον πολύωρες που πραγματοποίησε εφέτος ο Σύλλογός μας. Η κατάβαση, πάντα πιο πληκτική, τελείωσε την 17.45, οπότε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, ευτυχείς για μια ακόμη φορά για μια αληθινά δύσκολη ορειβασία και ακόμη ευτυχέστεροι διότι δεν περάσαμε την Κυριακή μας σε απραξία και οκνηρία.

Και ολίγα περί Ιστορίας της περιοχής. Τα Θεοδώριανα έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821. Ο Χουρσίτ Πασάς, ο οποίος κατά τον Απρίλιο 1821 πολιορκούσε ακόμη τον Αλή στα Γιάννενα, έστειλε μια ισχυρή μονάδα για να καταστείλει την επανάσταση των Τζουμέρκων, κεντρική θέση στην οποία κατείχαν τα Θεοδώριανα. Αφού κατέστρεψαν τους Μελλισουργούς, οι Τούρκοι κατευθύνθηκαν στα Θεοδώριανα, όπου όμως καταστράφηκαν, υποχώρησαν και δεν μπόρεσαν να κατέλθουν στον επαναστατημένο Μωριά προς βοήθεια της Τριπολιτσάς. Ιδού λοιπόν η ανεκτίμητη προσφορά στον Αγώνα των Τζουμέρκων που αποδεικνύει πόσο ισχυρός σύμμαχος και έσχατο καταφύγιο είναι τα βουνά για τον Ελληνα καθ’όλη την διάρκεια της Ιστορίας του.

Χαιρετήσαμε το Καταφύγι, τα Θεοδώριανα και όλα τα Τζουμέρκα με αγάπη και την υπόσχεση σύντομης επανόδου σε άλλη κορυφή.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Π.ΟΡ.Τ.
Πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας μπορείτε να πάρετε από τα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή