Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στα εγκαίνια της εμπορικής λειτουργίας του IGB βρέθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Στην τελετή εγκαινίων της εμπορικής λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, στη Σόφια της Βουλγαρίας, αμέσως μετά από την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., βρέθηκε σήμερα ο Τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσις, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Νικόλας Τσιούκα κι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του IGB, εγκαινιάζεται μια νέα εποχή για τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, ο αγωγός ενισχύει την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και των υπόλοιπων χωρών τις οποίες εφοδιάζει με ενέργεια. Η χώρα μας καθιερώνεται πλέον ως ένας διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας, περιορίζοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο αγωγός IGB, με μήκος 182 χλμ, θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Η δυναμικότητά του ανέρχεται ετησίως σε 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα να αυξηθεί σε 5 bcm/a, με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός σταθμού συμπίεσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή